De eeuw van Willy Simons: ‘In de oorlogsjaren hadden we aan alles te kort’ – Parbode Sneak Peek
De 100-jarige Willy Simons komt uit een gezin van zeven meisjes en drie jongens. Haar vader, Wilhelm Simons, was schoenmaker, en schrijver tevens verkoper in de zaak van zijn neef, pandhuis Simons. Haar moeder, Antoinette Dorn, heeft als huishoudelijke hulp gewerkt voor joden en werd later huisvrouw.
Tekst Lisanne Waridjan
De eerste dag dat oma Willy naar de Willemschool ging, barstte ze in tranen uit, omdat ze nog niet kon lezen en schrijven en van het schoolhoofd straf verwachtte. “Ik kreeg toen een prachtige ansichtkaart, een lei en een griffel. Ik kon gaan tekenen en het was direct goed.” Oma Willy heeft nog op de Van Sypesteynschool gezeten en was lid van een korfbalclub.
“Het ergste was, je had geen bussen. Je moest daarom half zes van huis om naar school te gaan. We gingen daarom steeds dicht bij een school wonen.” Oma Willy vertelt dat er in die tijd auto’s waren met twee kleine wielen voorop en achterop twee grote. Het bekende lied Bamba Maskita is op zo’n fosten oto gebaseerd. “Toen de eerste bus ging rijden, had je een conducteur en moest je een kaartje kopen. Als je dat niet had, werd je eruit gezet. Iedereen was dolblij met de bussen en de rit kostte maar een dubbeltje”, vertelt ze enthousiast.
“In de oorlogsjaren hadden we aan alles te kort. Alles was moeilijk te krijgen. Ik herinner me een stof bij meneer Nassief aan de Maagdenstraat. Die had figuurtjes erop, net pinda’s, daarom werd er over pindagoed gesproken.” Pindagoed was erg in, maar men mocht maar 4 el per persoon kopen, want er was een kledingschaarste. “Blomzakken werden gereinigd en men maakte daarvan kleedjes, lakens, slopen en zelfs kleren. De beschrijving op die blomzak kreeg je niet zo makkelijk weg, dus je liep getekend. Als je kwam met een geweldige jurk van pindastof, was je ver boven de anderen. Het was een harde tijd. Ik had zelf niet zo’n jurk, ik maakte die wel voor andere mensen.”
Lees dit artikel verder in het augustusnummer van Parbode. Nu ook een digitaal abonnement mogelijk