Florence Kartoredjo-Bogor onderzocht effect kennisniveau hiv/aids – Parbode Sneak Peek
Wat is het effect van het kennisniveau van hiv/aids op de seksuele levensstijl van Surinaamse vrouwen in een duurzame relatie? Biologiedocente Florence Kartoredjo-Bogor boog zich over dit onderwerp tijdens haar masterafstudeeronderzoek aan het Institute for Graduate Studies & Research (IGSR), richting Research Methods.
Tekst Lisanne Waridjan
Florence Kartoredjo-Bogor (36) benadrukt dat een belangrijke factor om hiv-infecties in de samenleving te verminderen en op den duur te elimineren, het erop nahouden van een veilige seksuele levensstijl is. Cruciaal daarbij is voldoende kennis te hebben over de manier waarop het virus dat aids veroorzaakt wordt overgedragen. De onderzoekster koos voor haar afstudeeronderwerp, omdat er volgens haar nog geen onderzoek hierover is gedaan in Suriname.
Kartoredjo-Bogor nam onder meer diepte-interviews af van tien vrouwen in een duurzame relatie, om een beter beeld te krijgen van de lage prevalentie van condoomgebruik (12 procent) bij vrouwen in een duurzame relatie. “De resultaten van de diepte-interviews waren niet om het gebruik van een condoom te verklaren, maar om het condoomgebruik in de praktijk te illustreren”, vertelt ze. “Vanwege de gevoeligheid van het onderzoek is het niet makkelijk geweest om vrouwen in een duurzame relatie bereid te vinden om deel te nemen aan het onderzoek. Tijdens een van de gesprekken zei een respondent ‘Dame, zoveel vragen over seks, a no spotu’. Ik moest er zelf om lachen en de respondent ook”, blikt de onderzoekster terug.
Uit de antwoorden van de geïnterviewden valt te halen dat veel vrouwen condoomgebruik als onprettig ervaren en op belemmeringen stuiten.
Lees verder in het septembernummer van de Parbode, ook online verkrijgbaar