Oog in oog met Janey Tetary (1856-1884) – Parbode Sneak Peek
Onder grote belangstelling van de media onthullen vicepresident Ashwin Adhin, directeur Elviera Sandie van het Directoraat Cultuur van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, en kunstenaar George Ramjiawansingh op zondag 24 september 2017 het standbeeld van Janey Tetary. Het beeld van de verzetsvrouw staat op de hoek van de Grote Combéweg en de Henck Arronstraat en is gemaakt van Rockite, een snel uithardend beton.
Door Eric Kastelein
Een week eerder heeft op die plek een kraanwagen het marmeren borstbeeld van agent-generaal G.H. Barnet Lyon weggetakeld en naar Directoraat Cultuur gebracht. Barnet Lyon was in de koloniale tijd door een comité van Hindostaanse contractarbeiders op 7 januari 1908 met een buste vereeuwigd voor zijn goede werk als baas van het Immigratiedepartement. Nu is hij de exponent van alle misstanden onder de immigranten en de doden die daarbij zijn gevallen.
Sociaal en strijdbaar
Sinds het verschijnen van het boek Tetary, de koppige van Radjinder Bhagwanbali in 2011 bestaat de wens deze Hindostaanse contractarbeidster te herdenken. De documentaire Tetary. Over strijd, moed en opoffering van de Stichting OHM uit 2013 geeft een beeld van een strijdbare vrouw die vecht tegen de uitbuiting van de werkkrachten door plantagedirecteuren. De Culturele Unie Suriname en de campagne Tetary Moet Opstaan maken het standbeeld financieel mogelijk.
Janey Tetary – contractnummer I/491 – arriveert samen met haar eenjarige dochtertje Boodhoo Burfasun – contractnummer I/492 – op 26 november 1880 na een zware zeereis van twee en een halve maand in Suriname. Uit de immigratiegegevens wordt een beeld van haar zichtbaar.
Lees verder in het septembernummer van de Parbode, ook online verkrijgbaar