Boekrecensie: Misi fu a liba/Onder de amandelboom
Diego Lapar maakt zijn debuut met het omkeerboek Misi fu a liba/Onder de amandelboom. Het mooi uitgevoerde jeugdboek bestaat eigenlijk uit twee boeken, aan beide kanten een; elk boek telt 15 bladzijden en bevat een kort verhaal voor de jeugd vanaf 11 jaar.
Naast deze twee hoofdverhalen, bevat de publicatie vier persoonlijke belevenissen en een droom van Lapar, die hij in de afgelopen jaren schreef. De mooie, kleurrijke en gedetailleerde illustraties op de beide covers en in het boek zijn van de hand van Jurmen Kadosoe.
Het fantasieverhaal Misi fu a liba (Dame van de rivier) gaat over Kavish, een stadsjongen, die verliefd raakt op de zeemeermin Afanaisa uit het binnenland van Suriname. Hij observeert haar al maandenlang, elke keer wanneer hij in het binnenland is. ‘Je lijkt me heel lief en wanneer ik je zo zie, vind ik het erg dat ik niet met je kan praten. Daarom ben ik vandaag naar je toe gekomen. Nu ken ik je beter en ik zou voor altijd bij je willen zijn’. Hoe zal Afanaisa reageren? Met dit jeugdverhaal wil de auteur laten zien dat liefde geen grenzen kent en dat er ook liefde bestaat tussen verschillende etnische groepen. Met deze boodschap wil hij een bijdrage leveren aan de natievorming. Het verhaal bevat enkele woorden en zinnen in het Sranan, die zijn opgenomen in de woordenlijst erachter.
In het realistische en spannende verhaal Onder de amandelboom wachten twee zusjes, Jennifer en Rosanna, in een afgelegen straat onder een amandelboom op een jongen met wie Jennifer daar heeft afgesproken via internet; ze kent hem dus niet. Rosanna die met haar is meegegaan, maakt zich zorgen en wil naar huis. ‘Maar je weet niet eens hoe hij eruitziet. Wat als hij helemaal geen jongen is? Misschien is het een oude, gevaarlijke man’. Heeft Rosanna gelijk? Lapar wil met dit verhaal een belangrijke waarschuwing meegeven: maak nooit een afspraak met vreemden en wees voorzichtig met internet.
Lapar studeerde Nederlands aan het Instituut voor de Opleiding van Leraren, wat in het boek ook te merken is. Hoewel deze leerkracht Nederlands reeds op zevenjarige leeftijd zijn eerste verhaal schreef en korte verhalen, theaterstukken, columns en gedichten schrijft en op sociale media plaatst, is dit boek zijn eerste officiële publicatie. Tijdens de coronacrisis zag hij, door de vrije tijd die hij daardoor kreeg, eindelijk zijn kans schoon. Onder meer door drukte kwam hij er eerder niet aan toe, ondanks zijn levensmotto ‘Stel niets uit wat je vandaag nog kunt doen!’.
4 STERREN
Samantha Waridjan
Misi fu a liba/Onder de amandelboom, Diego Lapar, 2021, Stichting Rupsje Regenboog, ISBN 9789991463216
Deze recensie is gepubliceerd in het septembernummer van de Parbode, ook online verkrijgbaar