Memre: Siegfried Franklin Gilds
Siegfried Gilds trok vele jaren op met Fred Derby. Voor beiden was de factor arbeid heilig, zei Clifford Marica bij het heengaan van Gilds. Hij nam de werkende klasse zeer serieus. Als mede-oprichter van de Surinaamse Partij van de Arbeid (SPA) heeft hij veel werk in de politieke arena verzet.
Tekst Carl Breeveld
Hij leverde een grote bijdrage bij het opzetten van het SPA-partijcentrum aan de Frederik Derbystraat. Na het overlijden van Derby werd hij voorzitter van de partij. Gilds werd zes keer als minister in verschillende regeringen beëdigd. Hij diende op de ministeries van Arbeid, Huisvesting en Sociale Zaken, Justitie en Politie, Defensie, en Handel en Industrie.
“Hij was de rust zelve en kon daardoor onrustige tegenspelers tot rust brengen”, geeft Marica aan. Hij groeide op in de Hofstraat, omgeving Frimangron. Daar leerde hij Fred Derby kennen die vanuit plantage Berlijn verhuisd was naar Paramaribo. Ze werden vrienden, zelfs broeders, zoals Gilds het tijdens een interview beschrijft. ‘Frimangron legde de basis voor mijn werk als vakbondsman’, zei hij toen. Daarmee is hij decennialang bezig geweest, waarbij hij invulling gaf aan de functie van secretaris-generaal van de vakcentrale C-47. Hij vertelde dat hij een sterke band met zijn moeder had. Tot de vijfde klas droeg hij haar familienaam, Martens. Toen werd hij door vader Gilds erkend. Hij had moeite met haar langdurige ziekte vóór haar heengaan. ‘Als ik haar beter had kunnen maken, dan had ik dat gedaan’, zei hij in een interview. Siegfried doorliep de muloschool, behaalde verder het Praktijkdiploma Boekhouden (PDB), Moderne Bedrijfsadministratie (MBA) en het diploma LO-Handelswetenschappen. Uit zijn beide huwelijken werden acht kinderen geboren. Als minister van Defensie in de regering-Venetiaan (1991-1996), ging hij de uitdaging aan om het Nationaal Leger, waar Desi Bouterse toen als bevelhebber functioneerde, te hervormen. De relatie tussen hem en de bevelhebber noemde hij goed. Begin 1993 werd Bouterse vervangen door Arthy Gorré. De reorganisatie van het leger werd toen ingezet. Helaas moest Gilds op 19 januari 2006 als minister terugtreden omdat hij, evenals zijn neef, beschuldigd werd van het witwassen van geld. Hij werd in mei 2009 veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf vanwege witwaspraktijken en een poging een getuige om te praten. Tegen dit vonnis tekende hij hoger beroep aan. Voordat de zaak in behandeling werd genomen, meldde hij zich in augustus 2009 aan om de straf uit te zitten. Hennah Draaibaar die hem ooit interviewde onder het genot van een heriheri schreef daarover bij zijn heengaan een in memoriam gepubliceerd door Starnieuws. ‘Waka bun Siegfried Gilds. Ik eet vandaag met jou in gedachten een heriheri. In al die jaren heb ik geprobeerd de smaak van toen te evenaren … maar not even close’.
Dit artikel is gepubliceerd in het oktobernummer van de Parbode, ook online verkrijgbaar