Samenleving: Innovatief telen met B4Agro&FoodSystems – Parbode Sneak Peek
Dat zijn liefde voor Suriname de geboorte zou zijn van een eigen bedrijf met een eigen innovatief teeltsysteem, had Revinh Ramnandanlall, algemeen directeur van Bureau for Agro & Food Systems (B4Agro&FoodSystems) in eerste instantie niet zien aankomen. Na jaren te hebben vertoefd in Nederland liet hij al het vertrouwde achter om iets in Suriname te beginnen. “Het concept was er al. Alleen was het voor mij de liefde die mij terugbracht”, zegt Ramnandanlall.
Tekst Chaniëlla Jacobs
Revinh Ramnandanlall richtte negen jaar geleden samen met Rainey Sastrowidjojo, projectmanager tevens trainer, B4Agro&FoodSystems op. Dit bureau verzorgt trainingen waarbij hydroponic farming, telen op water, wordt aangeleerd. Hierbij wordt gebruikgemaakt van het eigen teeltsysteem, Hybrid Hydroponic.
“Het begin van zo’n bedrijf kost enorm veel geduld, onderzoek en ontwikkeling. In de eerste vier jaar hebben wij onze aandacht echt alleen daaraan besteed. We hebben onze tijd, geld en energie volledig gegeven bij de start. We deden veel onderzoek, maar daar pluk je later de vruchten van. Het heeft ons bloed, zweet en tranen gekost”, zegt de algemeen directeur. Gedurende die periode heeft hij met zijn zakenpartner de markt bestudeerd en ze opereerden onafhankelijk. “Ik zeg niet dat subsidie niet goed is, maar wij van B4Agro&FoodSystems geloven sterk in de kracht van onafhankelijkheid. We hebben daarom vanaf het begin de afspraak gemaakt dat wij zonder een lening of subsidie de uitdaging zouden aangaan. Het is ons met eigen middelen aardig gelukt. Alleen is het hier anders werken. De cultuur speelt daarbij een grote rol.”
Sastrowidjojo is dezelfde mening toegedaan. “Ik merkte meteen dat de cultuur in Suriname op verschillende zaken vrij veel invloed heeft. Je moet er soms even bij stilstaan en daar liep ik in het begin tegenaan, maar gelukkig is Revinh mijn culturele tolk”, zegt hij.
Hybrid Hydroponic de toekomst
“Ons systeem is vrij uniek. Er zijn minstens twaalf technieken van telen op water, en wij hebben technieken waaronder DWC, Capillair, NFT en Drip op een Surinaamse manier gecombineerd met materialen die je bij bouwmaterialenzaak kunt halen. De instapkosten zijn laag, en wanneer je het combineert met een eenvoudige werkwijze, dan bereik je maximaal resultaat”, betoogt Ramnandanlall.
Lees verder in het oktobernummer van de Parbode, ook online verkrijgbaar