Wat is de invloed van nepnieuws op COVID-19-vaccinaties? – Parbode Sneak Peek
Van het binnen twee jaar doodgaan na het nemen van een coronaspuitje tot het magnetisch worden van de plek waar het spuitje werd toegediend: nepnieuws wordt op sociale media vol overtuiging volop gedeeld. Volgens de organisatie Media Literacy Suriname, die een enquête hield over nepnieuws, beschouwt zo’n 86 procent van de bevolking nepnieuws als een zeer groot probleem voor Suriname.
Tekst Samantha Waridjan en Priscilla Sordam
Het fake nieuws op sociale media is voor velen een doorn in het oog. Media Literacy Suriname (MLS) nam daarom eerder dit jaar het voortouw om een webinar te houden speciaal gefocust op nepnieuws over de COVID-19-vaccinaties. MLS-voorzitter Kamlesh Ganesh organiseerde de webinar met onder andere journalist Samuel Blankendal en socialmediaexpert Anoushka Sonai. Ganesh spreekt met name zijn bezorgdheid uit over filmpjes die gemanipuleerd worden. Als mensen de werkelijkheid niet meer kunnen onderscheiden, zal het moeilijk worden om beleid te maken. “Hoe kunnen we samenwerken als we niets, en elkaar dus ook niet, kunnen vertrouwen?”, zegt hij.
Nenso Vrede (43) die CEO is van een apartementencomplex, zegt dat hij dagelijks heel veel nepnieuws over COVID-19-vaccins ziet langskomen op Facebook. “Ik heb het geluk gehad om me beter te kunnen laten informeren door een tante in Nederland die in de verpleging zit. Daardoor kon ik al gauw de nepnieuwsberichten en video’s zien als een lachertje. Ik wil graag dat men oplossingen vindt om nepnieuws te verminderen, want velen trappen erin. Bij mij is dat niet het geval geweest. Ik raad mensen aan om zich eerst beter te laten informeren, want men zegt één bron is geen bron. Laat je vaccineren en bescherm jezelf indien je zeker bent van de informatie die je is toegekomen.”
Ganesh bevestigt dat het ook aan ons zelf ligt om de strijd tegen nepnieuws aan te gaan. Er is immers geen wet die informatie die we op onze mobieltjes krijgen, kan tegenhouden. “Er zijn nu wereldwijd meer audio- en videomanipulaties en die roepen veel beangstigende vragen op. Wat kan er met onze gemeenschappen, bedrijven en regeringen gebeuren als we niet kunnen vertrouwen op wat we lezen, horen of zien? Hoeveel erger kan het worden als een paniekzaaier gemakkelijk videobewijs kan creëren waardoor het erop lijkt dat een gerucht waar is?”
Betrouwbare informatiebron?
De Wereldgezondheidsorganisatie WHO en de Surinaamse gezondheidsautoriteiten zoals het ministerie van Volksgezondheid, het BOG en het Nationaal Coördinatie Team doen er alles aan om zoveel mogelijk betrouwbare informatie te geven over de coronavaccins. Toch blijken nog te veel burgers deze instanties voor geen cent te vertrouwen.
Lees dit artikel, inclusief meningen van burgers, verder in het novembernummer van de Parbode.
Ook online verkrijgbaar