Toegenomen warme dagen en zware neerslag, het nieuwe normaal? – Parbode Sneak Peek
Extreem droge seizoenen, alsmaar aanhoudende regenbuien, zware rukwinden: het klimaat is al jaren niet meer wat het was in Suriname. Er wordt al geruime tijd gesproken over de negatieve impact van klimaatverandering op ons land. “De impact ligt meer in het feit dat de afgelopen tien jaar het gemiddelde aantal regendagen in de regentijd is toegenomen en er een toename is in de neerslagintensiteit. Er valt veel meer regen binnen korte tijd”, stelt meteoroloog Roël Oehlers.
Tekst Lisanne Waridjan
Van jongs af wist Roël Oehlers (59) al wat hij wilde worden. Omdat hij zo onder de indruk was van wat zich in de atmosfeer voltrekt, koos hij voor het NATIN om zijn intrede te doen in het vak meteorologie. In 1984 trad hij in dienst bij de Meteorologische Dienst Suriname en toen zich in 1990 een unieke kans voordeed, greep hij deze met beide handen. “Ik kreeg een beurs van de Wereld Meteorologische Organisatie om een studie tot meteoroloog op Barbados te doen en heb die met succes afgerond”, vertelt hij. Oehlers heeft zich meerdere malen verder bekwaamd in het buitenland. Dat deed hij onder andere in de VS, Argentinië, Peru, Guatemala, op Cuba en momenteel doet hij dat online vanwege de COVID-19-pandemie. Zijn inzichten over het weer worden buiten de grenzen door diverse instituten zoals het Amerikaanse NOAA Science Center zeer gewaardeerd. In Suriname heeft Oehlers vanaf 2018 waargenomen als afdelingschef van het Nationaal Meteorologisch Centrum te Zanderij. Hij is momenteel met verlof en zal in december vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd daarop aansluitend met pensioen gaan. Oehlers heeft zich als meteoroloog beziggehouden met het bestuderen van het weer en het klimaat. Er wordt verzamelde informatie, analyses van het weer en klimaat, gepubliceerd. Verder worden weersverwachtingen geproduceerd voor verschillende nationale en internationale actoren. Een deel van de verzamelde informatie moet worden gedeeld volgens internationale standaarden en procedures. “Enkele afnemers van informatie over het weer zijn de luchtvaart- en mijnbouwsector”, zegt Oehlers. Ook voor burgers zijn het weer en het klimaat erg belangrijk, al is niet altijd iedereen doordrongen van de gelukkige omstandigheden waarin we verkeren. “In Suriname hebben wij de geweldige luxe dat drinkwater wordt gebruikt om auto’s te wassen, maar dat is zonde. Er zijn landen waar (drink)water een erg kostbaar en/of schaars goed is en waar inwoners lange afstanden moeten afleggen om aan drinkwater te komen.”
Klimaatverandering
Oehlers beschrijft klimaatverandering als een afwijking van het klimaat, waarbij kortere of langere perioden van droogte of regen worden ervaren dan gebruikelijk. Daardoor regent het in kortere tijd veel meer, stormen nemen in aantal en kracht toe en er komen steeds meer hittegolven voor. Global warming heeft te maken met de stijging van de gemiddelde temperatuur op aarde. Oehlers vertelt dat de oorzaak van global warming een teveel is aan koolstofdioxide (CO2) en andere gassen in de atmosfeer, hetgeen een gevolg is van menselijke activiteiten. “De atmosfeer houdt dan meer warmte vast, waardoor de ijskappen bij de polen sneller smelten. Het smeltende ijs veroorzaakt een stijging van de zeespiegel, waardoor bepaalde landen al een deel van hun kust hebben verloren, zoals Kiribati in de Stille Oceaan.” De meteoroloog voorspelt dat meerdere landen hiervan last zullen krijgen. Ook op onze seizoenen is de impact merkbaar.
Lees dit artikel verder in het novembernummer van de Parbode, ook online verkrijgbaar