Memre: Caprino Alendy
Met een staatsbegrafenis werd afscheid genomen van Caprino Alendy, een man die zijn sporen verdiend heeft in onderwijs en politiek. Tijdens de uitvaart werd het effect van zijn heengaan vertolkt door Ruben del Prado die Den momenti sondro yu zong. Ook Guillermo Vaarnold stelde in zijn lied de bekende vraag waar familie en vrienden mee zaten: ‘Fu san ede yu gwe. Mi wani fu hori yu agen!’.
Tekst Carl Breeveld
Alendy heeft leiding gegeven aan de Openbare Muloschool Latour, die na zijn overlijden naar hem vernoemd werd. Marinus Bee, voorzitter van De Nationale Assemblée en ex-leerling van Alendy, herinnert hem als een man die veel motivatiegesprekken voerde met leerlingen om hen het belang van studeren bij te brengen. “Hij stond open om van anderen te leren en zijn kennis met anderen te delen”, laat Bee optekenen. Inez Hendrie-Leisberg, diensthoofd Bureau Voortgezet Onderwijs Junioren, diende als onderdirecteur tijdens Alendy’s directeurschap. Zij noemt hem haar onderwijsguru. “Ik leerde van hem de schooladministratie, maar ook hoe hij de harmonie wist te bewaren onder personeel, leerlingen en ouders. Vanuit zijn kantoor voerde hij optimale controle uit op zijn school.” Mulo Latour werd 25 jaar door hem geleid. De school werd onder zijn leiding veelvoudig kampioen van de scholierenquiz Weet je weetje. Ook op sportgebied gooide de school hoge ogen. Door coaching van Alendy zijn vele onderdirecteuren verder gegroeid in verschillende onderwijsinstituten. In de politieke arena was hij vele jaren actief en 25 jaar voorzitter van de politieke organisatie Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP). In 2005 werd hij vicevoorzitter van DNA. Minister Mathoera, die namens de regering het woord tijdens de uitvaart voerde, gaf de kwaliteiten van Alendy weer. Hij wist op te klimmen van onderwijzer naar directeur, van DNA-lid naar ondervoorzitter, van lid van de BEP naar voorzitter en ten slotte lid van de Staatsraad. ‘Hij was voor onze regering een rolmodel’, verzekerde Mathoera.
Ronny Asabina, voorzitter van de BEP, noemt hem een pionier in de marronpolitiek. De BEP verliest een guru, een icoon, een held en Suriname verliest een grote integere zoon! “‘Wij zullen alleen slagen als wij verder kijken dan ons eigen belang’, zei hij nog vóór zijn heengaan tegen mij. Met zijn heengaan is een groot licht gedoofd”, concludeert Asabina. Zus Cynthia weet van de momenten waarop hij met harde hand orde op zaken stelde. “We verschilden zestien jaar en in de eerste mulo was hij mijn onderwijzer. Ik werkte heel hard, maar kreeg van hem niet de volle tien, maar 9,9, terwijl ik van een andere leerkracht gewoon een tien zou hebben gehad.” In zijn eigen gezin werd iedereen gelijkwaardig behandeld. “Hij was supertrots op zijn kinderen en hun prestaties”, herinnert dochter Minerva zich. Alendy werd onderscheiden met de Gaanman Gazon Matodja Award.
Dit artikel is gepubliceerd in het novembernummer van de Parbode, ook online verkrijgbaar