Directeur Tropenbos Suriname, Rudi van Kanten: ‘Ons bos beter beheren voordat er blijvende schade optreedt’ – Parbode Sneak Peek
Hoewel Suriname voor 93 procent uit bos bestaat, waarschuwen diverse onderzoekers dat er in bepaalde delen van ons oerwoud weinig biodiversiteit is. Ook Rudi van Kanten, directeur van Tropenbos Suriname, spreekt zijn bezorgdheid uit over de schade die door menselijke activiteiten wordt aangericht. “Het grote voordeel dat Suriname heeft, is dat een groot deel van het landoppervlak bedekt is met bos waardoor je visueel de indruk krijgt dat het heel goed gaat met het bos. Echter gaan grote delen van het bos in kwaliteit achteruit.”
Tekst Kevin Headley
“Vanaf 2004 vlieg ik geregeld naar het binnenland en wanneer ik de ‘gaten’ in het bos zie, merk ik dat het steeds erger wordt door de goudwinning”, zegt Van Kanten. “De gebieden die vernietigd worden nemen behoorlijk toe. De Saramaccarivier bijvoorbeeld, heb ik nog helemaal zwart gekend bij de Oost-Westverbinding. Maar qua kleur zie je daar nu ook veranderingen. Je gaat langzaam merken dat er blijvende schade optreedt.”
Ook de conventionele houtkap is een probleem, benadrukt Van Kanten. Conventionele houtkap is wanneer men hout kapt, maar zich niet aan alle regels houdt die gesteld zijn door de Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht, SBB. Voorts is de overbejaging een zorgpunt waar we als land vaak niet bij stilstaan. “Je ziet steeds minder dieren in het bos. Buitenlandse onderzoekers merken vaak op dat er weinig biodiversiteit is in bepaalde delen van ons bos. We moeten oppassen dat deze verstoring toeneemt. Zeker als de gestelde regels over de jacht niet worden nageleefd.”
De afdeling Natuurbescherming van de Dienst ’s Lands Bosbeheer is echter onderbezet en heeft weinig middelen om de controle goed uit te oefenen.
“Vroeger was er sprake van om SBB en Natuurbeheer samen te voegen tot Bos- en Natuur Autoriteit in Suriname, BOSNAS. Dat is een autoriteit die gaat over zowel bos- als natuurbeheer, omdat je die twee niet los van elkaar kan zien. Daarnaast zouden de mensen die er werken meer mandaat krijgen. Helaas hoor je hier niets meer over.”
Er wordt overigens aangegeven dat Suriname uit 93 procent bos bestaat, maar dat percentage klopt niet helemaal.
Lees dit artikel verder in het novembernummer van de Parbode, ook online verkrijgbaar