Oog in oog met het Dankbaarheidsmonument – Parbode Sneak Peek
Het Sivaplein ligt als een groene taartpunt tussen de Zwartenhovenbrugstraat en het einde van de Domineestraat. Op de trottoirs aan de overkant wachten honderden belangstellenden nieuwsgierig op de komende gebeurtenissen. Het is zondag 6 november 1955, de laatste dag van het 10-daagse bezoek van koningin Juliana en prins Bernhard aan Suriname.
Door Eric Kastelein
Het monument, vertelt de koningin in haar toespraak, symboliseert de band tussen Nederland en Suriname. Na het Leve de Koningin en Leve de Prins van premier Johan Ferrier onthult de vorstin de bronzen beeldengroep. Op de sokkel aan de achterkant staat de volgende tekst: Nederland gedenkt dankbaar de hulp tijdens de oorlog 1940-1945 en daarna door Suriname uit gevoel van saamhorigheid verleend. Het monument bevindt zich aan de rand van een vierkante vijver, die in de loop der jaren is drooggelegd en verdwenen.
Wetsontwerp voor geschenk met applaus ontvangen
Vijf jaar eerder, in augustus 1950, neemt de Nederlandse Tweede Kamer het wetsontwerp ‘Aanbieding geschenk aan Suriname en aan de Nederlandse Antillen’ aan. Initiatiefnemer Bernhard Verhoeven motiveert het voorstel: (…) het Nederlandse volk is bezield met dankbaarheid ( …) voor de hulp tijdens en direct na de Tweede Wereldoorlog.
Beeldhouwer Mari Andriessen krijgt de opdracht het monument te vervaardigen en bezoekt samen met zijn vrouw Suriname. Aan de verzamelde pers schetst hij het idee van verbondenheid van beide landen, weer te geven door een gebeeldhouwd creools, wit en Hindostaans meisje. Op de voorzijde van de sokkel komen in bas-reliëf afgebeeld de gezichten van een inheemse, een Chinese en een Javaanse.
Overweldigende hulp van Suriname
De hulp die Suriname Nederland geeft tijdens en direct na de Tweede Wereldoorlog is overweldigend. Het Comité Oorlogsnoodfonds Suriname, het Surinaamse Rode Kruis en Suriname Waakt worden in 1941 opgericht. Het Oorlogsnoodfonds onder leiding van mr. J.C. Brons ontvangt binnen twee maanden 50 duizend gulden. De Surinamer Hugo Pos ontsnapt als Engelandvaarder uit Nederland.
Lees dit artikel verder in het novembernummer van de Parbode, ook online verkrijgbaar