Deliverydiensten in opmars – Parbode Sneak Peek
Deliveryservices zijn sinds de COVID-19-periode een bijzondere en onmisbare behoefte geworden in de Surinaamse gemeenschap. Het zorgt tevens voor gemak, omdat men lekker vanuit de luie stoel via zo’n dienst eten kan bestellen. Daarnaast kunnen horecabedrijven hun economische activiteiten weer oppakken.
Tekst Chiara van Leeuwaarde
Bij Ride Eats op Uitvlugt is het een komen en gaan van deliveryguys. Joshua Lauwerends (18) staat met zijn bromfiets klaar om een bestelling te gaan halen bij een restaurant. Vanaf de oprichting van Ride Eats is hij aan dit deliverybedrijf verbonden. Hij zegt dat het aardig lukt om zijn werk met school te combineren. Hij vindt het werk leuk, hoewel het soms lastig kan zijn. “De regen die ons overvalt, onvriendelijke klanten, pech met de bromfiets en het lang wachten op het eten bij het restaurant kunnen hele lastige zaken zijn.”
Ride Eats werd in februari 2021, hartje COVID-19-pandemie, gelanceerd en heeft sindsdien een behoorlijke groei doorgemaakt. De dienst draait om de veelzijdige Ride Eats-app. Met deze zelf geprogrammeerde app wordt cliënten een enorme variëteit geboden met betrekking tot levering van voedsel en drank in de (rand)stad. CEO Miguel Rodrigues (43) is heel gepassioneerd over zijn dynamische onderneming. “We zijn er voor de kleine huiskoks tot de grote ketens, dus van smoothies en belegde broden tot soepen en culinaire pasta’s”, zegt Rodrigues enthousiast.
De CEO merkt op dat er al deliverydiensten in Suriname waren vóór de COVID-19-periode, maar dat die sector toen nog geen hype was. “Wij startten eerst met Ride Taxi, maar gedurende de COVID-19-periode stopten wij tijdelijk en stapten wij over op een deliverybedrijf. Sindsdien is het heel hard gegaan met de leveringen. Voor het goed functioneren van een deliverybedrijf zijn er veel bikers nodig, vooral als er meerdere bestellingen tegelijk geleverd moeten worden. Gelukkig beschikt ons bedrijf over voldoende deliveryguys.”
Deliveryguy Lauwerends heeft een goede band met zijn collega’s en de mensen van de restaurants. “Er is eenheid en dat maakt het werk prettiger. Bovendien verdien ik er ook goed aan”, zegt de 18-jarige. Per dag heeft hij meestal achttien tot twintig delivery’s, maar dat aantal kan vooral tijdens lockdowndagen oplopen naar 45 delivery’s.
Eury Dest is de eigenaar van Bar Bizar, die net een paar maanden voor de intrede van de COVID-19-pandemie werd opgestart. Ze zegt dat de voornaamste reden waarom ze niet aan delivery doet is dat het concept haar al gauw niet aansprak.
Lees dit artikel verder in het decembernummer van de Parbode. Een (online) abonnement ook mogelijk