Jaarrede 2022: Mijmeren over een beter tijdperk – Parbode Sneak Peek
Toen president Chan Santokhi op 29 september 2020 voor het eerst zijn Jaarrede 2021 uitsprak, was zijn kabinet slechts drie maanden aan het roer. Veel tijd en energie werd dan ook gestopt in het inventariseren van wat regering-Bouterse had achtergelaten. Een jaar later heeft het staatshoofd zijn zaakjes beter op een rij en spreekt hij in zijn jaarrede 2022 bescheiden positivisme, realisme en compassie uit.
Tekst Redactie Parbode
Santokhi begon zijn jaarrede 2022 met een terugblik op een overheidsdienstjaar waarin veel herstelmaatregelen als noodingreep moesten worden genomen. ‘De eerste fase van ons beleid naar gezondmaking en een beter Suriname, is voorbij. De urgentiefase is inmiddels voorbij, hierbij hebben wij gezamenlijk offers gebracht’, zei Santokhi. Het staatshoofd verontschuldigde zich meteen dat het nemen van pijnlijke maatregelen nooit de intentie is geweest van de regering.
Volgens Santokhi hebben wij als land jarenlang op te grote voet geleefd, en kost het rechttrekken van de schijnwelvaart moed en volharding. Maar… tussen zeggen en doen ligt de zee.
Een van de maatregelen namelijk, waarop de regering in het kader van het Herstelplan zich sterk zal richten, is het saneren van het ambtenarenapparaat met een vrijwillig karakter. Daarbij zal de nadruk gelegd worden op vervroegd uittreden van ambtenaren uit de overheidsdienst. In het jaar 2022 zal de regering zich richten op het aanmoedigen van ambtenaren via om-, bij- en herscholing, een andere carrière te kiezen, door in de private sector te gaan werken. Het is een oude grammofoonplaat: sinds jaar en dag wordt plechtig door winnaars van verkiezingen beloofd dat in het logge ambtenarenapparaat zal worden gesneden, echter blijkt na afloop van hun regeertermijn dat juist duizenden partijloyalisten zijn geaccommodeerd met overheidsbaantjes.
Economische vooruitzichten
Santokhi erkende dat er behoorlijke uitdagingen zijn voor onze financieel-economische situatie. ‘De herschikking van schulden is in de eindfase. Niettemin blijven de rentebetalingen en schuldaflossingen de komende jaren zwaar op de begroting drukken. Het betekent dat er gewoon minder geld dat voor financiering van economische groei kan worden aangewend, op de begroting zal zijn.
Lees verder in het decembernummer van de Parbode. Ook een online abonnement mogelijk