Kunstenaar Marcel Pinas lovend over kunsttrip Nederland – Parbode Sneak Peek
“We onderschatten in Suriname de kracht van kunst en cultuur, maar ze zijn beiden heel belangrijk om ons als natie bij elkaar te brengen. Politiek brengt ons niet dichter bij elkaar, maar kunst en cultuur wel. Dat probeer ik steeds te bewijzen (met mijn werken en projecten) en het lukt aardig”, zegt kunstenaar Marcel Pinas. De bescheiden Pinas heeft recentelijk aan diverse kunstprojecten meegedaan in Nederland; naar zijn zeggen een van zijn succesvolste trips aan ons voormalig moederland.
Tekst Kevin Headley
Pinas is met name te spreken over het permanent plaatsen van zijn Afaka-monument in Hoorn dat door de plaatselijke gemeente werd aangekocht. “Nederland is niet makkelijk met het geven van toestemming als het gaat om het plaatsen van een kunstwerk in een openbare ruimte. Het is een kunstwerk dat Suriname als land uitdraagt en vertelt over wie je bent als groep (de marrons, red.) en dat er rekening gehouden moet worden met jouw groep. Het is een statement dat je maakt als kunstenaar en dat je een stukje van jouw cultuur zo ver hebt kunnen brengen dat mensen geïnteresseerd zijn in wat je doet. Dat zij het bijzonder vinden en het een permanente plek willen geven in hun omgeving, betekent heel veel voor mij.”
Pinas heeft ook een werk gepresenteerd bij de Textiel Biënnale ‘Food for Thought’ in Museum Rijswijk, namelijk een installatie van 2850 medicijnflessen. Die symboliseren de kennis van onze voorouders, de inheemsen en de marrons, over medicijnen en de natuur. “Het interessante is dat de flessen verzameld en in pangistof gewikkeld zijn door mensen van Rijswijk. Zo zie je dat kunst ook gebruikt kan worden om bruggen te bouwen tussen culturen. Want heel veel mensen die gewerkt hebben aan de flessen, zeiden dat ze naar Suriname willen komen. Dat zorgt weer voor toerisme. Daarnaast heb ik nieuwe contacten kunnen leggen en kunnen netwerken.”
Uitdagingen overwinnen
Pinas vertelt dat het een tijdje heeft geduurd voordat hij in Nederland zijn plek heeft kunnen bemachtigen als Surinaamse kunstenaar.
Lees verder in het decembernummer van de Parbode.
Parbode Magazine is te koop in vele winkels; u kunt ook een (online) abonnement afsluiten.