Twee keer betalen voor hetzelfde project? Bagger! – Parbode Sneak Peek
Een schaarste aan aardappelen en uien, de Parbode die te laat in uw brievenbus belandt, bestellingen die niet op tijd aankomen of bedrijven die moeten kiezen tussen prijzen opvoeren of verliezen lijden. Het uitstellen van het baggerproject in de Surinamerivier kost de economie jaarlijks miljoenen dollars. Na een Chinees bedrijf, krijgen nu twee Nederlandse bedrijven de kans de klus te klaren. Maar de verstoten Chinese aannemer laat het er niet bij zitten.
Door Zoë Deceuninck
Het is VHP-assembleelid Radjen Debie die in september 2020 aandacht vraagt voor de ‘boete’ die Suriname moet betalen voor elke dag dat China Harbour Engineering Company (CHEC) niet werkt. De Chinese aannemer was in december 2019 door de vorige regering geselecteerd om de Surinamerivier te baggeren tot een diepte van 5,5 meter. Maar daags na het startsein van het baggerproject, op 2 maart 2020, legt CHEC het werk stil. Voor elke dag dat het niet werkt, heeft het bedrijf recht op een vergoeding van 70.000 US-dollar. Dat staat in het contract dat CHEC eind 2019 afsloot met de Staat Suriname.
‘Een wurgproject’, noemt president Chandrikapersad Santokhi de overeenkomst een jaar later, in december 2020. Nadat hij enkele maanden eerder de sjerp overnam van president Bouterse, werd Santokhi geconfronteerd met een enorme financiële chaos. Het baggerproject was onderdeel van die chaos. ‘De vorige regering heeft een deal gesloten met een baggerbedrijf om in maart te beginnen. Er zouden om de zoveel tijd betalingen zijn en als dat niet gebeurt, volgt een boetebeding van 70.000 US-dollar per dag. Dat heeft de vorige regering voor ons gedaan’, zei Santokhi.
Of de president zich hier liet verleiden door populistische podiumtaal of dat hij niet op de hoogte is van de kleine letters, laten we in het midden. Feit is dat de realiteit – zoals gewoonlijk – veel genuanceerder is. Ja, de vorige regering heeft verzuimd te betalen. Maar nee, dit leidde niet tot een boete. Er was namelijk nooit sprake van een boete, wel van wanbeleid aan Surinaamse zijde. Daarvoor moeten we de prijs nog betalen.
Standby fee
In januari 2020 betaalde Suriname een voorschot van zo’n 7,1 miljoen US-dollar aan de Chinese ondernemer. CHEC
is op haar beurt een aannemer en een dochteronderneming van China Communications Construction Company. Deze levert voornamelijk infrastructuurconstructies op, zoals wegen en bruggen, spoorwegen en luchthavens.
Baggeren behoort ook tot de vele diensten van CHEC, maar niet tot haar specialiteit.
Pas twee maanden na ondertekening van de overeenkomst ging het baggerproject officieel van start. Maar al snel na de openingsceremonie werd het werk alweer neergelegd. In de maand april (en december) mag er volgens de milieurestricties niet gebaggerd worden in de Surinamerivier, omdat het dan voortplantingstijd is voor de vissen. Zo mag er ook in de maanden april tot en met augustus ’s nachts niet gebaggerd worden, omdat het hoogseizoen is
voor de zeeschildpadden.
“De standby fee is een compensatie die je betaalt wanneer een aannemer niet mag werken, maar wel aanwezig is, dus standby moet staan, voor wanneer het werk wordt hervat”, zegt Satish Mohan, projectcoördinator van het baggerproject namens het ministerie van Openbare Werken (OW). “Met CHEC was het uitgerekend op 70.000 US-dollar per dag”, zegt Mohan. Hij is al bijna tien jaar onderdirecteur Natte Civieltechnische Werken op OW, eerst als waarnemer en sinds 2017 officieel in de functie van onderdirecteur.
In het contract dat de nieuwe regering afsloot met de Nederlandse baggerbedrijven Boskalis en De Boer is ook zo’n
standby fee opgenomen. Dit contract mocht Parbode exclusief inkijken bij het ministerie van OW. De standby fee bedraagt hier 400.000 US-dollar per maand, gemiddeld zo’n 13.000 US-dollar per dag. In het contract met
De Boer-Boskalis zijn er twee maanden, in totaal 800.000 US-dollar, aan standby fees opgenomen.
Lees verder in het januarinummer van de Parbode. Ook een online abonnement mogelijk!