Activiste Xaviera Jessurun: ‘Het wordt tijd dat de regering slim gaat regeren’
Het vurige activisme in haar is lichtelijk getemperd. Het doel om de samenleving wakker te schudden dat we niet verder konden met de NDP-regering en ‘slim moesten stemmen’ is bereikt. De wittebroodsweken van het broze huwelijk Santokhi-Brunswijk liggen inmiddels ver achter ons. We moeten de huidige regering de tijd gunnen om orde op zaken te stellen. Iets wat in tien jaar tijd is geruïneerd, bouw je niet één, twee, drie weer op, meent activiste Xaviera Jessurun.
Tekst Arjen Stikvoort
Activiste en rechtenstudente Xaviera Jessurun ontmoet ons op een zonnig, (la)waaierig terras. Ze kijkt fier uit haar ogen. De straat opgaan om je stem te laten horen, is nu even niet aan de orde. “De NDP-signatuur moest eruit en die is er nu uit”, benadrukt ze. Jessurun ziet dat de regering Santokhi-Brunswijk ook hier en daar fouten maakt: de dubieuze benoemingen, de wijze waarop ze communiceert met de bevolking, enzovoorts. Maar dat is volgens de activiste nog geen reden om haar direct naar huis te sturen. Wel neemt ze het de president kwalijk dat hij niet slagvaardig genoeg heeft gehandeld. “Hij heeft het verhaal mooier voorgeschoteld dan het daadwerkelijk is.” Het wordt nu tijd dat ze slim gaan regeren, stelt de ‘Stem SLIM’-activiste. Jessurun verheft samen met de rest van activistisch Suriname sinds 2016 haar stem. Ze weet hoe ernstig Suriname eraan toe was en dat je dat niet binnen korte tijd kunt herstellen. Ook heeft de president onvoldoende aangegeven wat de gevolgen zouden kunnen zijn. “En voilà, hier zijn ze: de enorme staatsschuld en de devaluatie van de SRD”, duidt Jessurun met het wijzende vingertje.
Genoeg potentie
De financiële situatie heeft Suriname in een houdgreep. Het Internationaal Monetair Fonds komt vooralsnog niet over de brug, omdat de regering ervoor gekozen heeft om bij de Chinese regering aan te kloppen voor de torenhoge leningen van weleer. “Dat is de Chinese Debt Trap”, betoogt Jessurun. “De vorige Financiën-minister, de voortvluchtige Gillmore Hoefdraad, heeft deze strategie met China van het makkelijke geld gekozen, waardoor we nu in een zeer lastig pakket zitten. Compleet afhankelijk van het buitenland, klem tussen de macht van China en de Verenigde Staten van Amerika, zit Suriname.” Jessurun heeft vertrouwen dat Suriname de klap te boven komt. Vooral voor wat betreft het financiële gedeelte gloort er hoop aan de horizon, stelt ze.
Lees verder in het januarinummer van de Parbode. Ook een online abonnement mogelijk!