Rijzende online nieuwssites strijden verwoed om gunst publiek – Parbode Sneak Peek
De toekomst is online, dat is de realiteit die doordringt tot vrijwel elk medium in Suriname. Het is dan ook niet verwonderlijk dat online nieuwssites als paddenstoelen uit de grond schieten en de concurrentie in het online medialandschap moordend is. Tussen wat op kwantitatief en wat op kwalitatief gebied aan nieuwssites wordt geboden blijkt echter een wereld van verschil.
Tekst Arjen Stikvoort
Raymond Debidien houdt dagelijks het Surinaamse nieuws bij via Facebook. “Veel van wat men hoort, wordt klakkeloos gepost zonder hoor en wederhoor of enige check of het op waarheid berust”, merkt hij op. Ook de bekende nieuwssites als Starnieuws en Waterkant volgt hij op de voet. “Ze brengen allemaal op hun eigen manier het nieuws. De een wat aantrekkelijker dan de ander. Maar belangrijk is dat het betrouwbaar is.”
Ook medeburger Guno Smit is een nieuwsfreak. Hij switcht van de ene nieuwssite naar de andere. “Het gaat om de details die belangrijk zijn.” En als het om iets ernstigs gaat, zoals een groot politieonderzoek naar een stoffelijk overschot in de Cultuurtuin, wil hij direct daarover lezen. “Maar er was helaas niemand die dat nieuws bracht.”
Nieuwsgaring maakt sinds de komst van de sociale media begin 2000 een spurt. Facebook, Instagram en TikTok zijn enkele online platforms waar iedereen van alles kan posten. Het wakkert soms hele discussies aan. Voor traditionele media als radio, krant en televisie is het een uitdaging zich nog te onderscheiden met het nieuws-van-de-dag, dat al lang en breed op de socialmediaplatforms door duizenden is gedeeld. Ook (online) mediahuizen als Suriname Herald, de Ware Tijd en sinds kort Key News die het dagelijks nieuws brengen, kunnen online niet achterblijven. Want dat zowel jong als oud gierig is naar (sensatie)nieuws, mag gezegd worden. Daar lijkt voorlopig geen einde aan te komen en ligt voor elk nieuwsmedium de uitdaging om de allerbeste te zijn.
Toenemende concurrentie
Iveralo Pengel volgt het nieuws elke dag, het liefst via Facebook “omdat alle berichten toch daarop verschijnen.” Voor Pengel hoeven er geen andere nieuwssites bij te komen. “Er zijn al genoeg.”
Vishmohanie Thomas, hoofdredacteur van Suriname Herald, ziet het groeiende aantal mediahuizen dat zich online profileert, niet als een probleem, maar eerder als een positieve trend.
Lees dit artikel verder in het januarinummer van de Parbode
Parbode Magazine is te koop in vele winkels en ook online verkrijgbaar