Long COVID: langdurige klachten na COVID-19 – Parbode Sneak Peek
Veel ex-COVID-19-patiënten kampen op langere termijn nog met gezondheidsklachten. Dit fenomeen wordt ‘long COVID’ of ‘post-COVID-19’ genoemd. Wereldwijd is er hierover nog veel onduidelijkheid en daarom vindt er onderzoek plaats, zo ook in Suriname. Parbode sprak met internist-infectioloog Lycke Woittiez en fysiotherapeuten Se-Sergio Baldew en Marina Bersaoui. Ook deelden vier patiënten hun ervaringen.
Tekst Samantha Waridjan
“Ik heb drie dagen op de cohortafdeling, acht dagen op de IC en negen dagen in de isoleerkamer van’s Lands Hospitaal gelegen. De dagen op de IC waren de zwaarste in mijn leven. Ik ben God dankbaar dat ik die zware periode heb overleefd”, vertelt de 58-jarige ex-COVID-19-patiënt Johan*. “De beschadigingen aan mijn longen door het virus aangericht, maakten het mij echt niet makkelijk. In het hospitaal liep ik ook nog een TIA (tijdelijke hapering bloeddoorstroming in hersenen, red.) op, door bloedstollingen veroorzaakt door het virus. Dat maakte het proces van revalidatie nog moeilijker. Ik moest weer leren lopen, praten, schrijven, zingen en vooral op krachten komen, aangezien ik ben afgevallen van 96 naar 77 kilo. Behalve naar de internist en fysiotherapeut moest ik naar de cardioloog, vanwege de hardnekkige pijnen op mijn borst.” Tot nu toe, vijf maanden later, heeft Johan ademhalingsproblemen, zwakke benen/knieën en stekende pijn op de borst. Ook heeft hij last van duizeligheid en ongecontroleerd bewegen van zijn benen, en wordt hij snel moe, maar hij is dankbaar dat het de goede richting opgaat. “Laten wij COVID-19 serieus nemen en het alstublieft niet zien als een flauwe grap”, geeft Johan als advies mee.
Elke week krijgt internist-infectioloog Lycke Woittiez (36), werkzaam bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, nieuwe patiënten met long COVID op de poli. Dat geldt ook voor de andere internisten. “Het is een groeiend probleem. Hoewel we helaas geen cijfers bijhouden, zien we dat er steeds meer mensen met long COVID op de poli’s komen. Dat komt vooral omdat er zoveel mensen in Suriname COVID-19 krijgen; een belangrijk percentage van hen, 10 tot 20 procent, houdt langdurig klachten, soms maandenlang. Zolang er zoveel COVID-19-besmettingen zijn, zal het aantal mensen met long COVID dus ook toenemen.” Het gaat met name om klachten als vermoeidheid, concentratiestoornissen, verstoorde smaak en/of reuk, geheugenproblemen en kortademigheid. Daarbij ook pijn op de borst, spierpijn, hoofdpijn, hartkloppingen of aanhoudende koorts.
Lees dit artikel verder in het januarinummer van de Parbode
Parbode Magazine is te koop in vele winkels en ook online verkrijgbaar (www.parbode.com/abonneren/)