Essay: Peperpot Natuur Park
Het Peperpot Natuur Park is onderdeel van het grotere Peperpot Natuur Bos, een voormalige plantage in het district Commewijne, dat beschermd wordt door de Stichting Peperpot Natuur Bos. Het Peperpot Natuur Bos met een oppervlakte van 819 hectare is het enige oude plantagegebied dat tot beschermd natuurgebied is getransformeerd met de bedoeling zijn biodiversiteit te behouden. Het bos draagt bij aan de 93 procent bosbedekkingsgraad van Suriname.
Tekst Maureen Silos
Het Peperpot-gebied is een unieke combinatie van de kuststreek en stedelijke invloeden, zoals te zien is op de luchtfoto van het gebied. Het bos biedt onderdak aan een overvloed van en een grote verscheidenheid aan diersoorten waaronder een aantal soorten die niet voorkomen in de stedelijke gebieden van Suriname. Het Peperpot Natuur Park biedt recreanten en toeristen een boservaring die maar 15 minuten van Paramaribo verwijderd is. Het is daarnaast bij uitstek de plek voor praktische educatieve ervaringen en onderzoeksactiviteiten. Peperpot is een voorbeeld van hoe gedegradeerd bos weer hersteld kan worden. Deze aanpak kan in andere gebieden worden toegepast met heel veel voordelen voor de economie, omdat bossen onder andere belangrijke economische waarde hebben.
Bossen leveren allerlei diensten aan de mens, zoals zuurstof, water, hout, voedsel, natuurlijke vijanden van plagen in de landbouw, medicijnen en nog veel meer. Alle diensten die het bos voor mensen produceert worden ecosysteemdiensten genoemd. De meeste diensten nemen we als vanzelfsprekend aan, zoals schone lucht en zoet water, en we betalen er niet voor.
Voor de landbouw zijn ecosysteemdiensten van het bos erg belangrijk, en bijen zijn hiervan een belangrijk voorbeeld. Het belang van bijen is namelijk veel groter dan hun productie van honing, omdat ze essentieel zijn voor het in stand houden van biologisch evenwicht en biodiversiteit in de natuur. Bijen leveren een van de meest herkenbare ecosysteemdiensten voor de mens, namelijk bestuiving, die onze voedselproductie mogelijk maakt. Commewijne en omgeving profiteren van de ecosysteemdiensten van het Peperpot Natuur Bos.
Wereldwijd is in de afgelopen vijftig jaar het aantal gewassen dat afhankelijk is van bestuivers (zoals vruchten, groente, zaden, noten en oliezaden) verdrievoudigd. Bijen spelen dus een belangrijke rol in de omvang van landbouwproductie. Effectieve bestuiving verhoogt de landbouwproductie, verbetert de kwaliteit en verhoogt de weerstand van planten tegen plagen.
Studies hebben aangetoond dat gecultiveerde planten die afhankelijk zijn van bestuiving een belangrijke bron van inkomsten zijn voor kleine boeren in ontwikkelingslanden zoals Suriname, en dus ook in Commewijne.
Doordat het bos van de oude koffie- en cacaoplantage Peperpot de kans heeft gekregen zich te herstellen, vormt dit areaal het enige beboste gedeelte in Commewijne waaromheen allerlei menselijke activiteiten plaatsvinden. Dit maakt het Peperpot Natuur Bos en Park tot een uniek en belangrijk bos- en biodiversiteitseiland in het snel urbaniserende district Commewijne.
Rijke biodiversiteit
Het Peperpot Natuur Bos staat bekend om zijn rijkdom aan planten en dieren en als een van de weinige overgebleven gebieden in Commewijne met een enorme overvloed en diversiteit aan dieren in het wild.
Het Peperpot Natuur Bos bestaat uit drie gebieden, namelijk een boscorridor (706 hectare), een bufferzone rondom de boscorridor (32 hectare), en een bezoekerspark (81 hectare, waarvan 27 hectare al in gebruik is). De boscorridor en de bufferzone zijn niet toegankelijk voor mensen, maar bezoekers zijn van harte welkom in het Peperpot Natuur Park om te genieten van de flora en fauna, inclusief de wilde dieren die een veel groter terrein dan het park nodig hebben. Vanwege de boscorridor hebben wilde dieren, zoals poema’s en tapirs, nog steeds de gelegenheid om in en uit het Peperpot Natuur Park te gaan. De boscorridor staat namelijk in directe verbinding met verder gelegen bos, waardoor dieren uit dit bos Peperpot nog steeds kunnen bereiken en omgekeerd.
Peperpot Natuur Bos is in Suriname het enige aaneengesloten bos in een urbaan gebied dat toegankelijk en intact is. Studies die zijn gedaan in de Peperpot-boscorridor en het bezoekerspark hebben zoogdieren, katachtigen en herten gefotografeerd, wat erg speciaal is in een urbane setting.
Activiteiten Peperpot Natuur Park
Het bezoekerspark, het Peperpot Natuur Park, heeft ook een grote diversiteit aan zoogdieren en driehonderd vogelsoorten. De enorme diversiteit aan vogels heeft Peperpot internationale bekendheid gegeven. Studies uitgevoerd door Surinaamse en buitenlandse wetenschappers hebben daarnaast aangetoond dat de flora van het Peperpot Natuur Park een enorme diversiteit heeft.
In het natuurpark kunnen bezoekers genieten van de schoonheid van het bos, die op verschillende manieren ervaren kan worden. Men kan wandelen, fietsen, kanoën, en vogels spotten. Maar ook rustig zitten op comfortabele banken langs de trails om de boservaring te verdiepen. Voor vogels spotten is er een speciale 12 meter hoge vogeltoren met een prachtig uitzicht over het park.
Natuureducatie
Tachtig procent van de bevolking van Suriname woont in de kuststreek en de meerderheid heeft nauwelijks tot geen directe ervaring met de bossen van Suriname noch voldoende kennis over het belang van bosbescherming. Het Peperpot Natuur Park is expliciet opgezet om educatie en bewustwording over het belang van bossen en biodiversiteit te vergroten en om aan te tonen waarom bosbescherming een hoge prioriteit moet hebben in Suriname en de rest van de wereld.
Bovenstaande redenen zijn de motivatie voor het bestuur van de Stichting Peperpot Natuur Bos om de boscorridor en het bezoekerspark in stand te houden, niet alleen voor zijn unieke biodiversiteit, maar ook omdat het een zeldzame urbane groene ruimte is die bevorderlijk is voor natuureducatie, recreatie en openbare gezondheid, alsmede het kweken van liefde voor de natuur, in het bijzonder bij de jeugd.
Vanuit het Peperpot Natuur Park zullen dit jaar verschillende natuureducatie-activiteiten worden ontplooid in het park. Op de Facebookpagina ‘Peperpot Nature Park’ is meer informatie te vinden over dit natuurpark.
Dit artikel is gepubliceerd in het januarinummer van de Parbode
Parbode Magazine is te koop in de winkel; ook een (online) abonnement afsluiten is mogelijk (www.parbode.com/abonneren/)