Kikkerexpert Paul Ouboter: ‘Grote zorgen over kikkers met een beperkte verspreiding’ – Parbode Sneak Peek
Er komen minstens 126 soorten kikkers in Suriname voor, waarvan een aantal pas in de afgelopen jaren is ontdekt. Kikkerexpert Paul Ouboter ontdekte er zelf drie. Hij maakt zich grote zorgen over met name kikkers die een beperkt leefgebied hebben, zoals twee soorten die alleen voorkomen op het goudrijke Brownsberg. “Over een paar jaar houdt de lease die Stinasu op dat gebied heeft op. Dan kan het zijn gedaan met die kikkers”, waarschuwt Ouboter.
Tekst Lisanne Waridjan
Dr. Paul Ouboter (67) woont sinds 1986 in Suriname. In 1982 kwam hij voor het eerst naar ons land om zijn masterthesis over kaaimannen te doen. Na een jaartje terug in Nederland, kwam hij weer naar Suriname voor zijn PhD-onderzoek. “Dat onderzoek kon ik niet zo goed doen, omdat ik tijdens de Binnenlandse Oorlog gevangen werd genomen door de groep van Brunswijk”, vertelt Ouboter. Hij greep vervolgens het aanbod van de universiteit aan, om hoofd te worden van de Nationale Zoölogische Collectie. Die functie heeft hij 31 jaar vervuld tot 2018. Momenteel is hij directeur en voorzitter van het bestuur van het Institute for Neotropical Wildlife and Environmental Studies, afgekort Neowild, dat hij samen met een paar collega’s heeft opgezet.
Ouboter vertelt dat er tot nu toe 126 soorten kikkers in Suriname zijn gespot. “Ik heb zelf drie ontdekt: de Anomaloglossus leopardus en Anomaloglossus surinamensis en een andere soort die we een jaar geleden hebben gevonden, maar die nog niet is beschreven. Allemaal bruine kikkertjes, die er onbetekenend uitzien. De Anomaloglossus is een van de kleinste kikkers in Suriname, meestal kleiner dan twee centimeter. Er zijn ook een paar padjes die heel klein zijn en maar zelden worden gevonden.”
Deze kikkertjes zijn micro-endemen, ze hebben vaak alleen een bepaalde berg als leefgebied. Er zijn veel micro-endemen in Suriname, wat vrij bijzonder is. “Wij hebben een rijke fauna aan amfibieën, hoe rijk weten we niet, omdat we elke keer nieuwe soorten ontdekken. Als ik genoeg geld en tijd had om te zoeken naar nieuwe kikkers, zou ik dat doen, maar reizen in het binnenland is niet goedkoop”, benadrukt hij. Zijn zoon, Dimitri, die ook erg geïnteresseerd is in kikkers, vond onlangs twee nieuwe soorten voor Suriname.
Lees dit artikel verder in het februarinummer van de Parbode
Parbode Magazine is te koop in vele winkels; ook een (online) abonnement afsluiten is mogelijk (www.parbode.com/abonneren/)