Oog in oog met Johanna Schouten-Elsenhout (1910-1992) – Parbode Sneak Peek
Op het ruime voorerf van de Eddy Wessels Gehoorzaal van het Cultureel Centrum Suriname (CCS) staat het bronzen borstbeeld van dichteres Johanna Schouten-Elsenhout. Op een schouderhoge sokkel, in de luwte van drie Miamipalmen, tegen de brede stoep van de Henck Arronstraat. De in het gebouw ondergebrachte bibliotheek draagt sinds 1992 haar naam.
Door Eric Kastelein
Beijveraar Sranan
De onthulling van het borstbeeld vindt plaats op 8 maart 2011, tijdens de viering van de honderdste Internationale Dag van de Vrouw. Voorzitter Eline Graanoogst van de Nationale Vrouwenbeweging, directeur Otto Ezechiels van de Centrale Bank van Suriname, een achterkleindochter van de dichteres, en kunstenaar Erwin de Vries verwijderen de veelkleurige pangi. Historica Mildred Caprino staat stil bij het levensverhaal van Sisa Johanna, de jongste uit een gezin van twaalf kinderen. Eline Graanoogst spreekt de wens uit dat voor meer vrouwen die een rol hebben gespeeld in de Surinaamse beeldende kunst en literatuur een fysiek aandenken moet komen. CCS-directeur Elviera Sandie vertelt over haar bewondering voor de dichteres. Een voordracht van haar werk komt van Celestine Raalte. An Hensen en Liesbeth Peroti zingen enkele op muziek gezette gedichten waaronder het Mi Dren. Het borstbeeld is gesponsord door de Centrale Bank van Suriname.
Debuut op Radio Apintie
Hein Eersel presenteert op Radio Apintie het populaire programma Nanga opo doro. In 1960 hoort Johanna in haar huis aan de Pontewerfstraat (nu Anton de Komstraat) de oproep om poëzie in het Sranan te schrijven. Ze stuurt het gedicht Kotomisi in dat grote indruk maakt op de programmamakers en de luisteraars.
Lees verder in het maartnummer van de Parbode
Parbode Magazine is te koop in de winkel; ook een (digitaal) abonnement afsluiten is mogelijk (www.parbode.com/abonneren/)