Meer dan veertig soorten hagedissen in Suriname – Parbode Sneak Peek
Lagadisa’s, kamrawenke’s, sapakara’s, legwana’s, agama’s: in ons land komen meer dan veertig soorten hagedissen voor. “Ik heb nog geen nieuwe hagedissen voor de wetenschap gevonden in Suriname, maar sluit niet uit dat als er goed genoeg gezocht wordt op plaatsen waar er eerder nog niet is gezocht, er wel een wordt gevonden”, zegt herpetoloog dr. Paul Ouboter.
Tekst Lisanne Waridjan
Hagedissen behoren tot de klasse der reptielen en komen bijna overal ter wereld voor. “Onze welbekende kamrawenke’s heten eigenlijk gekko’s. Deze behoren samen met sapakara’s en leguanen tot de groep hagedissen”, begint dr. Ouboter enthousiast zijn kennis te delen. Als herpetoloog is hij gespecialiseerd in reptielen en amfibieën, en heeft hij jaren onderzoek gedaan naar hagedissen.
“Ik begon met hagedissen door iedere zomer een paar weken op een Italiaans eiland te verblijven. Wij wilden eigenlijk onderzoek doen naar de hagedissen daar”, blikt Ouboter terug op zijn prille onderzoekservaringen. Hij vertelt dat hij vervolgens naar Afrika ging om de verspreiding van een bepaalde hagedis te bestuderen. Op Mount Kilimanjaro en Mount Kenya onderzocht hij in hoeverre hagedissen hoger voorkomen aan de kant waar de zon het meeste schijnt. “Dat heb ik in het Himalayagebergte samen met iemand herhaald, waarbij het onderzoek niet alleen gericht was op hagedissen, maar ook op slangen.” Toen Ouboter uiteindelijk in Suriname terechtkwam, stapte hij over op het bestuderen van kaaimannen. “Ik heb jarenlang onderzoek naar ze gedaan. We hadden expedities voor het kaaimanonderzoek, maar natuurlijk verzamelden we ook hagedissen, vissen, slangen en dergelijke.”
Opmerkelijke karakteristieken
De kleinste hagedis in Suriname is een gekko; tot niet zo lang geleden de kleinste hagedis ter wereld. Die zit ook in een groot deel van het Amazonegebied. Het gaat om een heel kleine gekko met een volwassen lengte van 2 tot 3 centimeter, die in het bladstrooisel zit. “Bij droog weer op Brownsberg kan je hem zien als je goed oplet, maar hij is zo klein dat de meeste mensen hem niet zien. Inmiddels is er een kameleon gevonden in Madagascar die nog net iets kleiner is.”
In Suriname is de groene leguaan de langste hagedis, die twee meter en anderhalve kilo kan worden. Ze kunnen goed klimmmen, hebben sterke poten en nagels die aan de boomschors vasthouden.
Lees dit artikel verder in het aprilnummer van de Parbode
Wilt u informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement?
Klik op www.parbode.com/abonneren