Boekrecensie: Het Cassave Kookboek
Begin dit jaar verscheen in een beperkte oplage de eerste druk van het Het Cassave Kookboek. De auteur is de zelfstandig filmmaker en regisseur Alida Babel, die het grootste deel van haar leven in Duitsland heeft gewoond. In 2017 kwam ze naar Suriname om een film te maken over voedsel in haar geboorteland; het eindresultaat werd dit kookboek. Babel vormt samen met haar partner Wolfgang Jost het bestuur van de Babel Food Foundation, met projecten op het gebied van ‘Food, Forest and Eco-Tourism’.
Het kookboek met paginagrote kleurenfoto’s van gerechten en sfeervolle impressies van binnenland en stad, toont een culinaire variatie aan cassavegerechten uit de hele wereld. Aan bod komen salades, snacks, soepen, hoofdgerechten en toetjes, waarbij elk gerecht is voorzien van een kleurenfoto, een ingrediëntenlijst en een kookinstructie. Tevens wordt van een aantal gerechten iets over de herkomst geschreven. Babel geeft in het boek bijzonderheden over de cassaveplant, de ontdekking ervan als voedselbron, en de verwerking van knol tot meel. Ze wil door middel van deze publicatie vooral benadrukken dat cassave veel meer waardering verdient en een interessant hoogwaardig product is met veel culinaire mogelijkheden. Bovendien is cassavemeel glutenvrij, hetgeen van belang is voor iedereen die te maken heeft met een glutenintolerantie. Naast de aanduiding ‘glutenvrij’, worden ook andere kenmerken zoals vegetarisch en vegan bij de gerechten vermeld.
De eerste druk van Het Cassave Kookboek betreft een proefdruk, waardoor er hier en daar nog wat taalfouten staan. Overigens wekt bij enkele glutenvrije gerechten de verwijzing naar bloem en paneermeel verwarring op, omdat wellicht gedacht kan worden dat gebruikgemaakt moet worden van deze in de regel van tarwe gemaakte producten die juist gluten bevatten. Zo wordt bij het glutenvrije gerecht cassave-bakkeljauwballetjes geadviseerd: ‘Doe wat bloem in uw handen zodat het deeg niet kleeft’. Beter zou zijn om expliciet te vermelden dat met ‘bloem’ hier ‘cassavemeel’ wordt bedoeld.
In het boek staan diverse bekende Surinaamse gerechten zoals teloh, bojo, cassavebrood en afingi, ook komen interessante gerechten uit de internationale cuisine aan bod, bijvoorbeeld arepas de yuca, empanadas en cassavetortilla’s. Wellicht kunnen in een volgende editie de populaire Braziliaanse kaasbroodjes pão de queijo ‒ die van tapiocameel worden gemaakt ‒ worden opgenomen. Het Cassave Kookboek is in ieder geval zonder meer een aanrader en een verrijking van onze culinaire literatuur.
3½ STERREN
Julian Neijhorst
Het Cassave Kookboek, Alida Babel, 2022, eigen beheer, ISBN 9789464372588
Gepubliceerd in het meinummer van de Parbode