Essay: Matu Island – Parbode Sneak Peek
Ergens begin december vroeg een goede vriendin: We gaan naar Matu Island, ga je mee? Nooit van gehoord, zeg ik, maar waarom niet? Is waarschijnlijk een eiland op het stuwmeer nôh? Inderdaad, zoals Paradise Island of Tonka Island van mati Frits van Troon waar ik zes tot zeven keer ben geweest.
Door Dominiek Plouvier
We hebben net als vele andere ngo’s zoveel erin geïnvesteerd; WWF maakte in 2008 zelfs een boekje Bomen van Tonka-eiland waarin zo’n honderd bomen langs het 2 kilometer lange wandelpad in het bos worden beschreven, met foto’s. Later leerde ik van de jonge boomkenners van SBB (Stichting Bosbeheer en Bostoezicht, red.) dat dit boekje voor hen het allerbelangrijkste leerboekje was, samen met de levende kennis van de oude boomkenners, die geleidelijk aan verloren gaat. Tjonge, er moet zoveel gebeuren in dit land.
Heerlijk, weer een nieuw avontuur. Nieuwe plaatsen ontdekken is een van de dingen die me het meeste genot geven: reizen is een van mijn grootste vreugden en in Suriname zijn er zo veel mooie plekken. Soms vraag ik me af of die vreugde van me geen verslaving is, want als ik te lang thuis ben, krijg ik stress van de verveling, een soort bakra ziekte denk ik dan, of misschien alleen mijn eigen ziekte. Voor andere mensen in Suriname is het grootste genot eerder een bigi fesa geven, of een dure telefoon kopen, of moi wagi. Waarom niet? Iedereen heeft recht op zijn of haar genot en ontspanning, als ie er tenminste zelf voor gaat werken.
Vanaf het eerste telefoongesprek vroeg ik al: zeg Rinette, dit klinkt goed… als ik me goed herinner betekent matu ‘bos’ in het Saramaccaans. Een eiland met veel bos, matu! Het Saramaccaans heeft veel woorden uit het Portugees, zoals zapatu, dumi of dichter bij ons vak het woord pau, dat hout betekent, of boom. Febe pau… is letterlijk vertaald ‘koortsenhout’. In het Sranan heet die kleine boom jarakopi, Siparuna guianensis is de wetenschappelijke naam. Het is misschien wel de meest gebruikte medicinale plant van alle binnenlandbewoners, onder meer bij koorts.
Lees verder in het meinummer van de Parbode
Wilt u informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement?
Klik op www.parbode.com/abonneren