Filosoof Pam Zuurbier: ‘Het land dat je omarmt geeft gevoel van geluk’ – Parbode Sneak Peek
Met de wereld op zijn kop, ontstaat bij velen de behoefte om op een professionele manier te praten over de grote actuele vraagstukken des levens: oorlog, tijd, geld en levensgeluk. We togen naar Paramaribo-Noord waar filosoof/antropoloog Pam Zuurbier (61) op zijn sofa op zijn veranda onder een verkoelend briesje een verhelderend college filosofie geeft alsook een uiteenzetting van zijn onderzoek naar de remigratie van Afro-Surinaamse vrouwen.
Door Arjen Stikvoort
In 2002 zette Zuurbier voor de eerste keer voet op Surinaamse bodem. Hij bezocht ons land om voor zijn promotie aan de Universiteit van Amsterdam onderzoek te doen naar Afro- Surinaamse vrouwen die vanuit het rijke westen naar hun vaderland waren geremigreerd. Want lang voor zijn afreizen naar Suriname vroeg Zuurbier zich af waarom Afro-Surinaamse vrouwen, die hij vaak tegenkwam in de Bijlmermeer (Amsterdam), naar het rijke westen waren gekomen om daar vlak na de Onafhankelijkheid in 1975 hun bestaan op te bouwen. Zuurbier noemt dat met een mooie term onafhankelijkheidsmigratie. Naast zijn promotie, die hij aan dit onderwerp wijdde, schreef Zuurbier boeken over Javaanse evangelicalen in Suriname en Nederlandstalige stagiaires in Paramaribo.
“Die migratiestroom boeide me. Want alle mensenstromen die gepaard gaan met migratie gaan in theorie altijd van arm naar rijk. Uit economisch motief gaan zij die in armoede leven altijd van slecht naar beter”, meent Zuurbier.
Lees dit artikel verder in het augustusnummer van Parbode, nu in de winkels te koop
Wilt u informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement?
Klik op www.parbode.com/abonneren