Meer dan honderd soorten vleermuizen in Suriname – Parbode Sneak Peek
Rond vleermuizen hangt een waas van mysterie en onwetendheid. Natuurgids Auke Hielkema doet tegenover Parbode uit de doeken wat ze eten, hoe ze slapen, hoe ze zich voortplanten, en ontkracht de fabels rond deze enige zoogdieren die kunnen vliegen. “Vleermuizen zijn niet agressief en zullen niet zomaar mensen aanvallen, en zolang je geen levende of dode vleermuizen met blote handen oppakt, is de kans op ziekteoverdracht heel erg klein”, vertelt Hielkema.
Tekst Lisanne Waridjan
Vleermuizen vormen de orde Chiroptera (handvleugeligen). Er komen wereldwijd ruim 1400 vleermuissoorten voor; bijna overal ter wereld waar het niet te koud is. Vooral in tropische gebieden is de diversiteit aan vleermuizen groot. “Volgens een wetenschappelijke publicatie uit 2005 leven er 106 soorten in Suriname. Er zijn geen soorten die uitsluitend in Suriname voorkomen”, vertelt Hielkema, die een bachelor heeft in tropische bosbouwkunde en een expert is in kevers.
Vleermuizen dragen bij aan de ecologische kringloop. “De diverse soorten vleermuizen helpen om de populaties van andere diersoorten te reguleren. Ze zijn ook belangrijk voor het bestuiven van diverse plantensoorten, zoals walaba/bijlhout (Eperua-soorten).”
Lees dit artikel in het oktobernummer van Parbode, nu in de winkel te koop
Wilt u informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement?
Klik op www.parbode.com/abonneren