Wat Suriname en Nederland voor elkaar kunnen betekenen – Parbode Sneak Peek
Voor het eerst sinds 2008 heeft een Nederlandse regeringsleider voet op Surinaamse bodem gezet. Grote delen van de Surinaamse bevolking hebben geen hoge pet op van het bezoek van minister-president Mark Rutte, de verwachtingen van president Santokhi daarentegen zijn hoog. Hij wil investeringen uit Nederland aantrekken, om Suriname uit de economische crisis te redden. Hij stelt verschillende hulpvragen aan Nederland, maar Suriname staat niet met lege handen.
Tekst Goele Vandenberghe
Met zijn bezoek wil premier Mark Rutte de politieke relatie tussen beide landen herstellen die werd doorgeknipt toen voormalig dictator Bouterse aan de macht kwam. Nederland wil ook de handelsbetrekkingen met Suriname versterken, die nu niet al te groot zijn. Achttien Nederlandse ondernemers uit diverse sectoren reizen in het gevolg van Rutte mee, alsook minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Liesje Schreinemacher en Ingrid Thijssen, voorzitter van Nederlands grootste werkgeversorganisatie VNO-NCW. Volgens Schreinemacher zien de Nederlandse ondernemers ‘veel mogelijkheden en kansen’ in Suriname.
Tijdens het tweedaagse bezoek wordt beslist dat de laatste 17 miljoen euro van de verdragsmiddelen, het geld dat bij de Onafhankelijkheid in 1975 aan Suriname werd beloofd, deels wordt ingezet om de agrarische sector van Suriname te versterken. Een ander deel vloeit naar de gezondheidszorg dat in zwaar weer verkeert. Tijdens het presidentschap van Bouterse werden de betalingen opgeschort, maar Nederland zal het tegoed nu uitkeren.
Lees dit artikel verder in het novembernummer van Parbode
In dit nummer ook het Parbode WK-boekje met onder meer het WK-wedstrijdschema en WK-weetjes.
Wilt u informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement?
Klik op www.parbode.com/abonneren