InVitroPlants Grassalco is slachtoffer van politiek beleid – Parbode Sneak Peek
Van de beloofde ‘eenheid en vertrouwen’ binnen de regering Santokhi-Brunswijk blijft nog weinig over, en dat heeft gevolgen voor InVitroPlants Grassalco, een dochteronderneming van Grassalco. Dit biotechnologisch bedrijf heeft de potentie, kennis en kunde in huis, maar niet de vrijheid om die ten volle te benutten.
Door Zoë Deceuninck
De weg naar InVitroPlants Grassalco is lang – langer dan Google ons voorspelde. Na bijna twee uur rijden, verlaten we de Oost-Westverbinding en ruilen we het asfalt in voor een kiezelweg. Was het niet voor de elektriciteitspalen die ons de weg wijzen, dan stonden we op het punt te verdwalen. Maar net wanneer we ons zorgen beginnen te maken, verschijnt de slagboom die het terrein van InVitroPlants Grassalco markeert. Op twee securityguards na is er niemand te zien. Al snel blijkt waarom: de – voornamelijk vrouwelijke – werknemers zijn aan het werk in het laboratorium.
Met geoefende bewegingen snijden ze in hoog tempo kleine plantjes in nog kleinere stukken. Als de wortels van elkaar zijn gescheiden, gaan de plantjes in een pot van glas en worden ze in de kweekruimte gezet, een steriele kamer met metalen kasten. Zo worden hier onder meer ananas-, banaan-, gember- en zoete patatplantjes gekweekt, maar ook verschillende soorten sierplanten gaan onder het mes.
InVitroPlants Grassalco is een dochterbedrijf van staatsmijnbouwbedrijf Grassalco en is gespecialiseerd in het klonen van plantmateriaal. Het bedrijf telt zo’n dertig werknemers en heeft bijna het hele jaar openstaande vacatures. Het is ook, net zoals bijna alle staatsbedrijven, een bedrijf dat afhankelijk is van overheidssteun. Maar die steun laat (te) lang op zich wachten.
Lees dit artikel verder in het novembernummer van Parbode, nu in de winkel
In dit nummer ook het Parbode WK-boekje met onder meer het WK-wedstrijdschema en WK-weetjes.
Wilt u informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement?
Klik op www.parbode.com/abonneren