De rush op bijna vervallen producten – Parbode Sneak Peek
Sinds weken is de koers voor vreemde valuta losgeslagen, waardoor de winkelprijzen tot aan het plafond stijgen. Hoewel de portemonnee van de gemiddelde burger vrijwel leeg is, moet er voedsel en drank genuttigd worden om in leven te blijven. De consument speurt in de supermarkt daarom naar de laagste prijs, ook al is de houdbaarheidsdatum van het product nabij. Maar daar lijkt men zich steeds minder iets van aan te trekken. Tegenwoordig telt immers elke SRD.
Tekst Arjen Stikvoort
De Consumentenkring staat niet onwelwillend tegenover het idee om bijna vervallen producten tegen een goedkopere prijs te verkopen. “De vraag is enorm groot, omdat veel mensen de normale prijzen niet meer kunnen betalen. Een heleboel burgers zouden met die afgeprijsde, tegen de houdbaarheidsdatum aanlopende producten geholpen zijn”, zegt de voorzitter van de Consumentenkring, Albert Alleyne. Maar makkelijk is het niet om dit binnen korte termijn voor elkaar te krijgen. We zoeken uit hoe we dit kunnen realiseren, maar de mankracht ontbreekt. We hebben er simpelweg de mensen niet voor. Bovendien moeten de importeurs erbij betrokken worden. Zij moeten ermee instemmen om deze tegen de houdbaarheidsdatum aanlopende producten tegen een veel lagere prijs, met een fikse korting, van de hand te doen.”
De voorzitter benadrukt dat zijn organisatie het niet stimuleert om vervallen producten te kopen en te nuttigen, ook al zijn die nog gewoon bruik- en eetbaar. “We zouden voorstellen om deze producten niet in te slaan, maar eerder ‘direct’ te gebruiken.
Lees dit artikel in het decembernummer van Parbode, met WK-boekje, nu in de winkel
Wilt u informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement?
Klik op www.parbode.com/abonneren