De restauratie van het Elisabeth Samsonhuis: een oefening in volharding – Parbode Sneak Peek
Een bord bij het hoekhuis aan de Wagenwegstraat 20b kondigt het aan: ‘CASCO RESTAURATIE PAND ELISABETH SAMSONHUIS’. Daarbij de klinkende namen van het aangetrokken architectenbureau en de aannemer. De lang aangekondige restauratie van het Elisabeth Samsonhuis zal eindelijk aanvangen.
Tekst Sandra Smit
“Binnen het bestuur grappen we soms dat Elisabeth Samson ons eenzelfde traject laat doorlopen als zijzelf. Een lang pad met vele uitdagingen, dat doorzetten en geduld vereist.” Aan het woord is Duncan Brunings, secretaris van de Stichting Elisabeth Samsonhuis. “Wij zijn sedert 2012 bezig met dit project: aankoop, restauratie, inrichting en exploitatie van het pand dat Elisabeth Samson omstreeks 1742 liet bouwen. En zoals het eruit ziet, zullen we nóg een paar jaren ermee bezig zijn.”
Voorgeschiedenis
Het begon eigenlijk veel eerder, vertelt Brunings. Als jonge lerares las schrijfster Cynthia Mc Leod het volgende citaat uit het proefschrift van de Amerikaanse historicus Barbara Tuchmann: ‘A nation without access to the sources of their history becomes a nation with a self-image based on myths and stereotypes’ (A Distant Mirror, 1978). Omdat Mc Leod toen al bezig was met het zoeken naar informatie over de eigen geschiedenis, realiseerde zij zich dat dit precies was wat Suriname was overkomen. “Wat wisten Surinamers van hun eigen geschiedenis?”, zegt Mc Leod. “Hier en daar wat feiten, de slavernij was haast een taboe-onderwerp. Onze geschiedenisboeken waren geschreven vanuit een Nederlands perspectief, met aandacht voor gouverneurs, kolonisten en de vele politieke meningsverschillen. En wij hadden ook geen toegang tot de bronnen van onze geschiedenis, want al onze archieven bevonden zich in Nederland, in het Rijksarchief in Den Haag. Natuurlijk had de gekleurde samenleving de eigen mondelinge geschiedenis en enkele liedjes die bewaard waren gebleven, maar Surinamers hadden een zelfbeeld voornamelijk gebaseerd op mythen en stereotypen.”
Lees dit artikel in het decembernummer van Parbode (nummer 200!), nu in de winkel
Wilt u informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement?
Klik op www.parbode.com/abonneren