Belastingdeskundige Roy Rijger: ‘Btw geeft wat rust in de tent’ – Parbode Sneak Peek
Deze maand wordt de belasting over de toegevoegde waarde (btw) ingevoerd. Dat is in principe goed nieuws: het betekent onder andere meer stabiliteit in de inkomsten van de overheid. Maar burgers maken zich vooral zorgen om de stijgende prijzen die btw veroorzaakt. “Niet onterecht”, stelt Roy Rijger, specialist in belastingzaken en ontwerper van de btw-wet in Suriname. “In een ideale situatie wil je btw invoeren wanneer het economisch stabiel is. Maar de overheid heeft geen keus. Ze kan niet wachten tot morgen.”
Tekst Zoë Deceuninck
“De kunst van het mogelijke.” Dat is hoe Roy Rijger, specialist in belastingzaken, het btw-systeem in Suriname omschrijft. In zijn kantoor aan de Henck Arronstraat maakt hij uitgebreid tijd voor een gesprek met Parbode. Ondersteund met tabellen en grafieken praat Rijger met aanstekelijk enthousiasme over vooraftrek, belastingvrije som, valse beloftes en verkeerde verwachtingen. Rijger begon in 2018 met het schrijven van de btw-wet, iets wat al bij de invoering van de Wet Omzetbelasting (in 1997) in het vooruitzicht was gesteld. Deze maand is het eindelijk zover en stapt Suriname over van een belastingsysteem gebaseerd op omzetbelasting naar een belastingsysteem gebaseerd op btw. Suriname is daarmee het laatste land binnen de CARICOM – en bij uitbreiding een van de laatste in de wereld. Al 171 landen (van de 195) in de wereld gingen ons voor. Naast Suriname, voert ook Guinea-Bissau in West-Afrika deze maand het btw-systeem in. In Suriname is het btw-tarief, na veel discussie in het parlement, vastgesteld op 10 procent. Dat is twee procent minder dan het tarief dat werd toegepast in de omzetbelasting. “Maar het betekent niet dat mensen minder belasting gaan betalen”, geeft Rijger aan.
“Er is gezegd, te enthousiast, dat met de invoering van btw de regering niet wil dat mensen meer belasting gaan betalen”, legt Rijger uit. “Een deel van de werkende klasse betaalt namelijk geen loonbelasting meer.” Rijger doelt daarmee op de eerste belastingverlichting die de regering in juli vorig jaar invoerde: de zogenaamde ‘belastingvrije som’ stelt onder meer dat mensen die minder dan SRD 4.000 per maand verdienen geen loonbelasting moeten betalen. Door de invoering van btw betalen deze mensen weer extra belasting.
Lees dit artikel verder in het januarinummer van Parbode, nu in de winkel
Wilt u informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement?
Klik op www.parbode.com/abonneren