Hosselen voor leerkrachten steeds vaker een bittere noodzaak – Parbode Sneak Peek
De ontevredenheid onder leerkrachten wordt met de dag groter. Vanwege de alsmaar erger wordende geldontwaarding zijn de onderwijzerssalarissen bij lange na niet toereikend om een bestaan op te bouwen. Velen klussen noodgedwongen bij, terwijl anderen zelfs de wijk nemen naar het buitenland. We spraken met vier leerkrachten over hun toekomst.
Tekst Naomi Hoever
“Docenten zitten haast aan de armoedegrens”, beklaagt MH, die docent is op een middelbare school in Paramaribo-Zuid, zich. De onderwijzeres maakt zich boos dat ze vanaf de aanvang van het nieuwe schooljaar nog steeds niet zijn uitbetaald voor de gemaakte overuren. “Ik raak gefrustreerd door de situatie. Niemand doet wat en de Bond van Leraren (BvL) ook niets.” Op de middelbare scholen krijgen leerkrachten op grond van 28 uren een basissalaris. “De overuren worden meestal in december uitbetaald. Daarna krijgen we onze normale salaris. Vorig jaar hebben we de overuren pas in april uitbetaald gekregen.”
Bij navraag op het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) kregen docenten te horen dat er nu een nieuw systeem wordt gehanteerd. “Niemand op het ministerie doet er wat aan om het proces te versnellen”, hekelt MH de situatie. Het salaris zonder overuren is dicht bij de armoedegrens. Voor MH zijn de extra uren erg belangrijk om haar salaris aan te vullen. “Het is wat het is. Ik wil mijn overuren uitbetaald krijgen. De gelden waarvoor we hebben gewerkt, moeten gestort worden.”
Lees het hele artikel in het meinummer van Parbode, nu in de winkel (in Suriname)
Wilt u informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement?
Klik op www.parbode.com/abonneren