Schooljuffen geven doorstroombeleid een diepe onvoldoende – Parbode Sneak Peek
Sinds de coronaperiode is er sprake van een ‘doorstroom’-beleid in het Surinaams onderwijs, waarbij leerlingen ondanks een (bar) slecht rapport doorstromen naar een volgend leerjaar. Het systeem is niet met open armen ontvangen op de scholen. Het loopt spaak, en de problemen lijken alleen erger te worden. Na drie jaar doorstromen geven diverse belanghebbenden in het onderwijsveld het beleid dan ook een diepe onvoldoende.
Door Jordi De Smedt
In theorie lijkt het doorstromen een goede oplossing, daar dit ervoor zorgt dat zwakke leerlingen worden geaccommodeerd en niet een heel leerjaar opnieuw moeten doen. De kans is in principe ook veel kleiner dat kinderen uit de boot vallen en zonder schoolopleiding opgroeien. Toch is hiermee al het goede gezegd en heeft het systeem vele gebreken. Dat ondervinden leerkrachten, schoolhoofden en personeel op veel scholen, blijkt uit onze gesprekken in het onderwijsveld.
Het is zeker dat er grote uitdagingen zijn in het Surinaamse onderwijssysteem, vooral op het gebied van kwaliteit. Er zijn verschillende factoren die een goede doorstroming kunnen belemmeren, zoals gebrek aan middelen en infrastructuur van de school, en onvoldoende kwaliteit van het onderwijs in het algemeen.
Slecht rapport
Op de F.G. Richenel Slooteschool in Paramaribo-Noord lijkt het systeem ook niet te werken.
Lees het hele artikel in het juninummer van Parbode
Wilt u informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement?
Klik op www.parbode.com/abonneren