Schrijfster Michal Nobach-Bergen: ‘Tante Betty was een bijzondere, moedige vrouw’ – Parbode Sneak Peek
Geboren in Suriname, verhuisd naar Nederland en een leven lang gereisd. Michal Nobach-Bergen (1943) schrijft met passie over haar bewogen leven. Met haar nieuwste boek brengt ze een ode aan haar tante Betty, die tijdens de Tweede Wereldoorlog Joodse onderduikers in huis nam. Een powervrouw met een ontroerend levensverhaal aan wie ze veel heeft te danken.
Tekst Jordi De Smedt
Terwijl Michal Nobach-Bergen geniet van het mooie uitzicht op het water in Amsterdam, blikt ze met veel voldoening terug op de tijd met haar tante Elisabeth Margaretha Bergen. Voordat ze bij haar ging inwonen, groeide de jonge Michal op in Paramaribo. Geboren in de Keizerstraat, werd ze groot in een strenge, katholieke omgeving. Ze ging op school in de Gravenstraat en ontdekte al snel dat schrijven iets voor haar is. “Ik was als kind een van de weinigen die goed was in Nederlands”, vertelt ze. Opstellen schrijven was haar ding en ze mocht vaak voor de klas staan en voor de andere kinderen lezen. “Ik vind het nog steeds een ontzettend mooi compliment van de toenmalige juffen.” Na enkele jaren maakte Michal de overtocht naar Europa. “Als jong meisje ging ik inwonen bij tante Betty in Amsterdam, nadat ik op zestienjarige leeftijd vanuit mijn geboorteland Suriname naar Nederland was gekomen.” Het betekende een schril contrast met haar eerste levensjaren. Michal kwam terecht in een huiselijke sfeer met een gulle, liefdevolle tante. Het begin van een nieuw leven. Zowel voor haar als tante Elisabeth.
Een verhaal om vast te leggen
“Waarom ik dit boek heb geschreven? Mijn tante Betty was een bijzondere, moedige vrouw”, vertelt Nobach-Bergen met een emotionele stem. En dat was ook zo.
Lees dit artikel verder in het julinummer van Parbode, nu in de winkel (Suriname)
Wilt u informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement?
Klik op www.parbode.com/abonneren