Essay: De strijd van de oorspronkelijke bewoners van Suriname – Parbode Sneak Peek
De inheemsen, de oorspronkelijke bewoners van Suriname, hebben nog steeds te verduren als het gaat om het verwerven van een plek in de multiculturele samenleving van het land. De groep is onder meer nog steeds bezig met de strijd voor hun grondenrechten, die politieke partijen gebruiken als een speelbal bij de verkiezingen om stemmen te winnen.
Tekst Kevin Headley
Bij de Onafhankelijkheid van Suriname in 1975 werden de inheemsen niet gekend. Ze begonnen daarom op 28 december 1976 in alle vroegte met zo’n vijftig mannen en vrouwen aan een protestmars van 150 kilometer vanuit het binnenland van Suriname naar de hoofdstad Paramaribo. De tocht duurde vier dagen. ‘Grondrechten zijn mensenrechten’ was hun leus.
Volgens informatie van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden In Suriname zijn er vier grote inheemse volken, te weten de Kari’na ook bekend als de Karaïben, Lokono bekend als de Arowakken, Trio ook bekend als de Tiriyo of Tarëno en de Wayana. Deze zijn verdeeld in dorpen over het land. Een groot deel van deze gemeenschappen is niet aangesloten op het waternet en elektriciteitsnet. Daarnaast zijn een aantal dorpen alleen te bereiken via de lucht of het water. Er zijn niet veel manieren om in de dorpen geld te verdienen los van houtkap en jacht. Daarom, en vanwege onderwijsmogelijkheden die in de dorpen ontbreken, trekken veel personen naar de stad om daar te werken of verder naar school te gaan. Veelal blijven ze dan in de stad en verliezen de band met hun gebied.
Vele namen van plekken in Suriname hebben hun oorsprong in de inheemse samenleving. Suriname verwijst naar de inheemse stam Surinen. Net als de naam van de hoofdstad Paramaribo en hotel Torarica, die van inheemse oorsprong zijn. Hoewel de inheemsen prominent op het wapen van Suriname staan, zijn ze verder vrij onzichtbaar in de Surinaamse samenleving.
Lees het hele artikel in het augustusnummer van Parbode, nu in de winkel (in Suriname)
Wilt u informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement?
Kijk op www.parbode.com/abonneren