Dekolonisatie Surinaams onderwijs: Miljoenenproject met Belgische universiteit loopt spaak – Parbode Sneak Peek
De Vrije Universiteit Brussel heeft in Suriname een deel van de schoolboeken voor het basisonderwijs ‘gedekoloniseerd’. Ze kreeg daarvoor zo’n 4,7 miljoen US-dollar, maar de samenwerking met Suriname mislukte. Het Surinaamse ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur verwijt de Belgen een ‘neokoloniale opstelling’.
Door Zoë Deceuninck
Het nieuws dat de Vrije Universiteit Brussel (VUB) in België het Surinaamse lesmateriaal zou dekoloniseren kon van begin af aan op weinig enthousiasme in Suriname rekenen. Een artikel van de Belgische nieuwssite Het Laatste Nieuws, onder de kop VUB-experts gaan Surinaams onderwijs van koloniale restanten zuiveren ging in Suriname viraal en leidde tot boze reacties.
In het bericht stelt VUB-onderwijsexpert Koen Lombaerts, coördinator van het project in Suriname, onder meer dat er ‘resoluut zal worden afgerekend met koloniale restanten’ in het lager onderwijs. De Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname, het universiteitsbestuur van de Anton de Kom Universiteit van Suriname en politici reageerden misnoegd en verontwaardigd. Suriname moet ‘in staat geacht worden om het basisonderwijs zelf te dekoloniseren’, klonk het.
VUB kwam in beeld nadat Suriname een lening had afgesloten bij de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank voor de vernieuwing van zijn curriculum in het basisonderwijs, samengevat onder de noemer Basic Education Improvement Project (BEIP). Volgens de richtlijnen van de bank moest Suriname daarvoor samenwerken met een bedrijf of instantie.
Lees dit artikel verder in het septembernummer van Parbode, te koop in de winkel (in Suriname)
Voor informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement, klik op www.parbode.com/abonneren