Kinderkliniek AZP maakt inhaalslag – Parbode Sneak Peek
De moderne schuifdeur opent automatisch en een warm gevoel overkomt menigeen die voor het eerst de kinderkliniek van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) binnenstapt. Ouders en hun zieke kindjes begroeten je stilzwijgend. Het ziekenhuis is een plek waar liever niemand wil komen, echter is het Academic Pediatric Center Suriname wel belangrijk voor medische hulp aan kinderen. De economische situatie maakt het de kinderkliniek al jaren erg moeilijk. Toch wordt er veel veerkracht getoond en waait er een frisse wind door de instelling.
Tekst Anouska Blanca
Tijdens de coronapandemie ging Parbode nog even langs bij de kinderkliniek die toen met enorme uitdagingen kampte. Na drie jaar gloort er hoop aan de horizon. Doordat er al jaren flink is geïnvesteerd in het menselijk kapitaal (aantal kinderartsen opgeleid, opleiding kinderverpleegkundigen) en grotendeels op eigen kracht telkens grenzen zijn verlegd, is er een sterk vertrouwen in het eigen kunnen. Hoewel de corona- en de economische crisis de afdeling niet hebben gespaard, is het de veerkracht van de mensen die de afdeling dragen die ervoor heeft gezorgd dat er nu een frisse wind waait met niet alleen inzet voor behoud en onderhoud, maar waarbij er ook een nieuwe wending wordt gegeven aan ownership en aan het welzijn van onder meer het personeel.
Bij ons huidig bezoek is duidelijk te merken dat het coronatijdperk voorbij is. In de kliniek worden uit geheel Suriname zieke kinderen waaronder kinderen met een hartaandoening, kinderkanker, hersenaandoening en ernstige vormen van kindermishandeling opgenomen, evenals te vroeg geboren baby’s die gespecialiseerde zorg nodig hebben. Op jaarbasis gaat het om gemiddeld 2600 kinderen.
Als we om een rondleiding vragen, wordt er welwillend toegestemd. Zuster Mavis Belliot vraagt ons vrolijk om mee te lopen. Er liggen kinderen op de ziekenhuisbedden, in kamers met vrolijke gordijnen, aan allerlei apparatuur. Kamers die we herkennen van ons vorig bezoek. Ze waren toen leeg, stoffig en als tussentijdse opbergruimtes volgepropt. Trots laat Belliot een door Stichting Belvosur gerenoveerde toilettengroep zien. “Ik werk hier al zeventien jaar met heel veel liefde voor mijn medemens en heb van alles gezien, maar het maakt me blij om jullie te laten zien wat we met elkaar hebben bereikt in de afgelopen periode samen met onze trouwe partners.”
Lees verder in het oktobernummer van Parbode, nu in de winkel
Wilt u informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement?
Kijk op www.parbode.com/abonneren