Parbode Xtra: Wereld Honger Index: Suriname boekt lichte vooruitgang
Ons land heeft sinds 1990 kleine stappen vooruit gezet bij het reduceren van honger onder de bevolking. Dit blijkt uit het in medio oktober uitgebrachte internationale rapport Global hunger index: the challenge of hunger: the power of youth in shaping food systems van de Food and Agriculture Organization (FAO).
De Global Hunger Index (GHI) presenteert een multidimensionale maatstaf voor nationale, regionale en wereldwijde honger door een numerieke score toe te kennen op basis van verschillende aspecten van honger. Vervolgens worden landen gerangschikt op GHI-score en worden huidige scores vergeleken met resultaten uit het verleden. De GHI is dus een statistisch middel om de honger in een land te meten. De index wordt gebruikt om de voortgang van de wereldwijde strijd tegen honger te monitoren.
Dit jaar werden gegevens beoordeeld voor 125 landen (ontwikkelingslanden en nieuw-geïndustrialiseerde landen) die voldeden aan de criteria voor opname in de GHI. Hoe lager de ranking op de index en hoe hoger de GHI-score, hoe ernstiger de voedselsituatie. Suriname staat op de 51ste plaats en heeft een lichte vooruitgang geboekt in de GHI-score. Die is nu 10,4 en was in 2000, 2008 en 2015 respectievelijk 15,1, 11 en 10,6. Suriname zit al jaren in de hongerindexcategorie ‘moderate’. Andere categorieën zijn ‘low’, ‘serious’, ‘alarming’ en ‘extremely alarming’. Ons land moet een GHI-score van onder de 10 bereiken om evenals Guyana (9,3) en de meeste landen in de regio in de laagste categorie ‘low’ te komen. In de regio zijn de uitschieters in negatieve zin Haïti (31,1), Guatemala (19,1) en Venezuela (17,3).
De FAO heeft sowieso vaker gewaarschuwd dat peuters zowel wereldwijd als in Suriname gevaar lopen vanwege de slechte voeding die hun wordt voorgeschoteld. Een significant deel van onze peuters kampt met een groeiachterstand en onder hen is een hoge prevalentie van anemie en vitamine A-deficiëntie.
De mondiale honger blijft te hoog en de vooruitgang bij het terugdringen van de honger is grotendeels tot stilstand gekomen. ‘According to the 2023 GHI scores and provisional designations, 9 countries have alarming levels of hunger: Burundi, Central African Republic, Democratic Republic of the Congo, Lesotho, Madagascar, Niger, Somalia, South Sudan, and Yemen. In a further 34 countries, hunger is considered serious’, aldus het rapport.