Parbode Xtra: Weer pover aantal Surinaamse Nederlanders in Tweede Kamer
Bij de recente Tweede Kamerverkiezingen in Nederland zijn slechts vier Nederlanders van Surinaamse afkomst tot Kamerlid gekozen. Na de verkiezingen van 17 maart 2021 waren dat er drie, te weten Raoul Boucke (D66), Don Ceder (Christen Unie) en Sylvana Simons (BIJ1). Op basis van de verkiezingsuitslag van 22 november jongstleden zullen nu in de nieuwe Tweede Kamer zitting nemen Don Ceder (Christen Unie), Raoul White (GroenLinks/PvdA), Merlien Welzijn (Nieuw Sociaal Contract) en Faith Bruyning (Nieuw Sociaal Contract).
In de Tweede Kamer zijn er traditioneel weinig Kamerleden met een migratieachtergrond. Vanaf de jaren 80 kwamen Tweede Kamerleden binnen die zelf of van wie de ouders niet in Nederland waren geboren. Aanvankelijk ging het vooral om in Suriname geboren leden. De eerste Surinamer was in 1992 het CDA-Tweede Kamerlid Dowlatram (Ram) Ramlal. Na hem volgden onder anderen VVD-Tweede Kamerlid Laetitia Griffith en CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier. Het eerste Antilliaanse Tweede Kamerlid was in 1994 Hubert Fermina (D66), de eerste Antilliaanse vrouw in de Tweede Kamer was in 2006 Cynthia Ortega (CU).
Vanaf de jaren 90 van de vorige eeuw zijn er steeds enkele Tweede Kamerleden van wie de ouders uit Turkije of Marokko kwamen, en enkelen uit landen als Iran en Afghanistan. De laatste jaren zijn Surinaamse Nederlanders pover vertegenwoordigd in de Nederlandse politiek en voorbijgestreefd door Nederlanders van Turkse en Marokkaanse afkomst. Wel is er na meer dan een eeuw weer een minister met Surinaamse wortels. In 1903 werd George Abraham Ellis (geboren in Paramaribo in 1846) minister van Marine in het Nederlandse kabinet. Pas 119 jaar later was er weer een bewindsman met een Surinaamse achtergrond, namelijk Franc Weerwind (D66). De eerste staatssecretaris van Surinaamse afkomst was Philomena Bijlhout (Lijst Pim Fortuyn, 2002), die al na een dag aftrad omdat ze onjuiste informatie had verstrekt over haar activiteiten voor toenmalige burgermilities in Suriname in de jaren 80.
Monsterzege PVV van Wilders
De recente Tweede Kamerverkiezingen werden een monsterzege voor de extreemrechtse Partij voor de Vrijheid (PVV) van partijleider Geert Wilders. De PVV behaalde 37 van de 150 Kamerzetels en is nu aan zet om met andere (rechtse) partijen een nieuwe regering te vormen. Hoewel de xenofobe en islamofobe PVV/Wilders het migranten zo moeilijk mogelijk willen maken, blijkt er ook onder Nederlandse Surinamers een Wilders-achterban te bestaan. Veel Surinaamse Hindoestanen in Nederland stemmen namelijk op de PVV, blijkt uit een onderzoek van Vrije Universiteit-student Shashi Roopram. Hindoestanen stemmen op de partij van Wilders, omdat ze soms een hekel hebben aan moslims of in wijken wonen waar ze vinden dat Marokkanen en Turken de boel verstieren. Oplaaiende conflicten tussen hindoes en moslims in India hebben ook invloed op de meningsvorming van sommige hindoeïstische Nederlanders over islamitische Nederlanders. De PVV steunde overigens ook de bouw van een hindoetempelcomplex in Den Haag, hetgeen ongetwijfeld ‘Hindoestaanse’ stemmen heeft opgeleverd.
Wilders versus Suriname
Indien het de PVV lukt een nieuwe regering in Nederland te vormen en Geert Wilders premier wordt, is het verwachtbaar dat er een negatieve impact zal zijn op de betrekkingen tussen Suriname en Nederland. Wilders is er een voorstander van dat immigratie van niet-Westerse vreemdelingen zoveel mogelijk beperkt wordt. De Nederlandse grenzen zullen strenger bewaakt worden, immigratieregels zullen nog strakker worden. Gevreesd wordt dat Surinaamse moslims het zwaar te verduren zullen krijgen gezien de anti-moslimretoriek van Wilders in de afgelopen decennia. Suriname zal voorts niet op ontwikkelingshulp hoeven te rekenen gezien Wilders’ programma ‘Nederlanders weer op 1’. En waar de Nederlandse premier Mark Rutte namens Nederland nog excuses bood voor het Nederlands slavernijverleden en het had over ‘Geen punt, maar een komma’, is verwachtbaar dat met een premier Wilders er sprake zal zijn van een punt in plaats van een komma.
In ieder geval hield president Chandrikapersad Santokhi zich op de vlakte over de onverwachte monsterzege van de PVV. ‘We kijken uit naar de formatie en de nieuwe regering. Wij delen een grote gemeenschap’, reageerde Santokhi tegenover Dagblad Suriname over de resultaten van de verkiezingen in Nederland. Hij gaf aan dat het in de toekomst belangrijk is dat Suriname gezamenlijk nagaat wat goed is voor de bilaterale relatie en de bijzondere samenwerking. De rode draad daarbij is dat Suriname voorstander is van een goede samenwerking met Nederland, ongeacht welke regering aanzit. ‘Suriname heeft een grote diasporagemeenschap in Nederland en ook een historische band’, aldus Santokhi die sinds zijn aantreden met enorm veel overheidsgeld heeft gesmeten om de bilaterale betrekkingen met Nederland te verbeteren.