Parbode Xtra: Twee veroordeelden Decembermoorden spoorloos
Met het uitspreken van definitieve vonnissen op de slotzitting van 20 december 2023, is het 8 december-strafproces na zestien jaar ten einde. Aan hoofdverdachte Desi Bouterse is definitief twintig jaar celstraf opgelegd en aan de andere verdachten Benny Brondenstein, Iwan Dijksteel, Stephanus Dendoe en Ernst Gefferie, vijftien jaar. De veroordeelden Luciën Lewis en Kenneth Kempes (beiden 10 jaar gevangenisstraf opgelegd in 2019) houden zich vermoedelijk al jaren schuil in het buitenland en hadden geen hoger beroep aangetekend. De vraag rijst waarom er geen opsporingsbevel tegen dit duo is uitgevaardigd en welke maatregelen zijn getroffen tegen vluchtgevaar.
Bij aanvang van het 8 december-strafproces waren er 25 verdachten. Uiteindelijk werd een deel vrijgesproken, kwam een deel te overlijden en kregen zeven verdachten gevangenisstraffen opgelegd. De veroordeelden Luciën Lewis en Kenneth Kempes, beiden ex-lijfwachten van Bouterse, verschenen nooit op zittingen. Hun dagvaardingen werden daarom aangeplakt bij de ingang van de zittingszaal op de militaire basis in Boxel.
Oud-militair Lewis (71) maakte deel uit van de zogenaamde Verzorgingscompagnie en woonde toen het strafproces in 2007 begon in Rotterdam. In mei 2002 was hij reeds in Nederland door een onderzoekscommissie onder leiding van rechter-commissaris Albert Ramnewash gehoord.
Toenmalig korporaal Kempes (70) diende eveneens in de Verzorgingscompagnie en was medeverantwoordelijk voor de bevoorrading van het leger. Justitie rekent hem directe betrokkenheid bij de executies aan. Volgens een mede-verdachte zou Kempes op 8 december 1982 hebben gezegd ‘A Bakk (doelend op Paul Bhagwandas) e sutu den man’.
Merkwaardig genoeg werden nimmer opsporingsbevelen tegen Lewis en Kempes uitgevaardigd nadat hun vonnissen definitief van kracht werden in 2019.
Vluchtgevaar?
Nu de veroordeelden van het strafproces in hechtenis moeten worden genomen, is de hamvraag welke voorbereidingen de autoriteiten hebben getroffen tegen vluchtgevaar. In gesprek met het Nederlandse actualiteitenprogramma Nieuwsuur reageerde president Chandrikapersad Santokhi laconiek dat hij niet verwacht dat Bouterse zal proberen het land te ontvluchten. ‘We hebben daar geen indicatie voor. Bij eerdere veroordelingen is hij ook altijd in het land gebleven’.
Santokhi’s reactie duidt erop dat er geen of nauwelijks maatregelen zijn getroffen om het gevaar voor vluchten van de veroordeelden tot een minimum te beperken. Een kwalijke zaak, daar in de afgelopen jaren verdachten zoals ex-Financiënminister Gillmore Hoefdraad, ex-SLM-directeur Paul de Haan, presidentieel adviseur Prenobe Bissessur en ABOP-topper Joël Martinus alias Mony Hond Bordo ongehinderd het land hebben kunnen uitvluchten. Het strafproces betreffende de Decembermoorden ging in november 2007 van start. Ex-legerleider Desi Bouterse werd tot twintig jaar cel veroordeeld, Benny Brondenstein, Iwan Dijksteel, Stephanus Dendoe en Ernst Gefferie kregen ieder vijftien jaar gevangenisstraf opgelegd en Kenneth Kempes en Luciën Lewis moeten tien jaar brommen.