Parbode Xtra: Global Organized Crime Index 2023: Suriname heeft laag criminaliteitsniveau
Suriname behoort tot de landen met de laagste niveaus van georganiseerde misdaad. In de recente ranglijst van Global Initiative against Transnational Organized Crimes staat ons land op plaats 115 van de 193 landen. De Global Organized Crime Index – 2023 wordt aangevoerd door Myanmar, terwjl Tuvalu (193ste) relatief het veiligste land is.
Hoewel Suriname in het algemeen ten opzichte van andere landen relatief veiliger is en minder kampt met georganiseerde misdaad, noteert Global Initiative against Transnational Organized Crimes (GI-TOC) diverse zorgpunten. Gewaarschuwd wordt dat in de Amerika’s ons land met Paraguay, Nicaragua, Haïti, Venezuela en Belize tot de naties behoort met een hoog risico voor anti-witwaspraktijken, omdat er geen sprake is van een effectief raamwerk in de strijd tegen het witwassen van geld. ‘Deze landen moeten een aanzienlijke inspanning leveren om hun kaders te versterken en te vergroten voor de doeltreffende aanpak van dit verderfelijke probleem’, wordt gemeld.
De Global Organized Crime Index is gebaseerd op gegevens die zijn verzameld tussen 2021 en 2023 over de 193 lidstaten van de Verenigde Naties. In de studie worden de volgende aspecten beoordeeld: de aanwezigheid van criminele markten, de dynamiek van criminele actoren, de doeltreffendheid van landen bij het opzetten van verdedigingsmechanismen en reacties die nodig zijn om de operationele weerbaarheid tegen georganiseerde misdaad te vergroten. GI-TOC identificeert twaalf ‘resilience’ indicatoren. Dit zijn elementen van een goed functionerende rechtstaat en ze variëren van politiek leiderschap en governance, internationale samenwerking, rechtshandhaving, vermogen tot economisch regulering, hulp aan slachtoffers en getuigen tot aan preventie. Door te werken aan deze pijlers en dan vooral in samenhang, kunnen landen weerstand opbouwen.
De GI-TOC neemt onder andere de indicatoren financiële criminaliteit en cybercrime in beschouwing. Deze vormen van criminaliteit zijn moeilijker te bestrijden dan traditionele vormen van georganiseerde misdaad, zoals drugshandel en mensenhandel. In 2022 werd financiële criminaliteit de meest wijdverspreide criminele markt in Europa. Mensensmokkel, de handel in synthetische drugs en de wapen- en cocaïnehandel zijn drie criminele markten die in Europa ook een grote stijging vertoonden.
Als de criminaliteitstrends per land, periode 2021-2023, in beschouwing worden genomen, noteert Suriname een lichte verbetering ten opzichte van de vorige Global Organized Crime Index. Voor wat betreft ‘Resilience trends’ was er eveneens een lichte progressie.