Historische site Jodensavanne nu officieel werelderfgoed – Parbode Sneak Peek
Op 19 september 2023 was het na twee decennia voorbereiden en lobbyen eindelijk zover, Jodensavanne werd geplaatst op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Tijdens de 45e vergadering van het World Heritage Committee werd dit besluit unaniem genomen. “Het is een erg lang, veeleisend en dankbaar traject geweest waarbij ik in alle fasen betrokken was. De plaatsing was een bekroning op vele jaren noeste en doelgerichte arbeid door het gehele bestuur van Stichting Jodensavanne, met als voorhoedespelers Stephen Fokké (secretaris) en ik”, aldus Harrold Sijlbing, voorzitter van Stichting Jodensavanne.
Tekst Samantha Waridjan
“Het eiste veel geduld, tact en doorzettingsvermogen om op eigen kracht, zonder het inhuren van een buitenlandse consultant alle voorbereidingen te treffen, zoals voorgeschreven in de Operational Guidelines van de UNESCO”, blikt de stichtingsvoorzitter terug. De Stichting Jodensavanne, een ngo opgericht in 1971, is verantwoordelijk voor het beheer, de conservering en de interpretatie van Jodensavanne. Sijlbing is sinds 1997 toegetreden tot het bestuur van de stichting en op een onderbreking door een korte studietijd na, al bijna 25 jaar actief als vrijwilliger.
Hij licht toe wat zo bijzonder is aan de voormalige Joodse nederzetting aan de rechteroever van de Surinamerivier. “Jodensavanne herbergt enkele unieke aspecten, vandaar dat het op de UNESCO Werelderfgoedlijst kon worden geplaatst. Het was de enige 17e en 18e-eeuwse autonome Joodse nederzetting in de wereld bewoond door Sefardische joden, die de meeste privileges hadden die ooit waren gegeven aan Joden in de wereld. Ze waren een natie in een natie en hadden hier meer vrijheden dan in Nederland, Amsterdam, waar de meeste vandaan kwamen. Er zijn drie begraafplaatsen, waarvan twee Joodse en een creoolse, de ruïne van de synagoge Beraha VeSalom (Zegen en Vrede) gebouwd in 1685, diverse funderingen van woningen die daar hebben gestaan, de authentieke landingsplaatsen, de archeologische vondsten, een bezoekerscentrum met een blijvende expositie over Joden in de Cariben, het Kordonpad en de geneeskrachtige bron.”
Lees het hele artikel in het katern ‘Suriname Hotspotland’ in het december/januari-dubbelnummer van Parbode, nu in de winkel
Wilt u informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement?
Kijk op www.parbode.com/abonneren