Ingezonden stuk: Is het Samoa-verdrag een wurgverdrag?
De EU en de lidstaten hebben een nieuwe partnerschapsovereenkomst ondertekend met de leden van de Organisatie van staten in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan (OACPS), die zal dienen als overkoepelend rechtskader voor hun betrekkingen voor de komende 20 jaar.
Tekst Ahmad Jhawnie
Deze overeenkomst zal de opvolger zijn van de Overeenkomst van Cotonou en zal bekend staan als de Overeenkomst van Samoa. De overeenkomst gaat over thema’s als duurzame ontwikkeling en groei, mensenrechten, vrede en veiligheid. (Bron: Consilium Europa)
CCK en IRIS willen intrekken ‘Samoa-verdrag’
De Surinaamse vertegenwoordiger bij de Europese Unie heeft zijn handtekening geplaatst onder het verdrag op 15 november 2023. Diverse religieuze organisaties gebundeld in het Comité Christelijke Kerken (CCK) en de Interreligieuze Raad in Suriname (IRIS) vragen president Chan Santokhi om het ‘Samoa-verdrag’ in te trekken. Het CCK en de IRIS vinden het wenselijk dat bij grote moreel-ethische kwesties de regering in overleg treedt met maatschappelijke groeperingen en de religieuze organisaties in het land. De regering van Trinidad & Tobago heeft geweigerd dit verdrag te ondertekenen en de regering van Jamaica heeft heldere interpretatie gevraagd over gevoelige kwesties, voordat ze toetreden.
Het verdrag bevat volgens de religieuze organisaties ook andere bepalingen, waarin een andere agenda schuilgaat, die tezamen met de afspraken en bepalingen over handel aan de ondertekenende landen wordt opgelegd. De Afrikaanse, Caraïbische en Pacificlanden (ACP-landen) worden met het ondertekenen van dit verdrag voor een periode van twintig jaar verplicht tot het moeten aanvaarden en implementeren van wetten en regels, zoals de EU-instructies deze landen zal mogen opleggen betreffende LGBTQ+, genderideologie, verplicht gender- en LGBTQ-gericht onderricht aan schoolkinderen, abortus en enkele andere aanverwante ethische kwesties. (Bron: Starnieuws d.d. 30 december 2023)
In zijn ingezonden stuk ‘Samoa Disagreement’ d.d. 29 november 2023 op de nieuws- en opiniesite The Voice (Sint Lucia), schreef Cletus I. Springer dat hij zich grote zorgen maakte toen hij een video ontving met de felle kritiek van aartsbisschop Jason Gordon van Trinidad en Tobago op het Samoa-verdrag. De woede van de aartsbisschop was gericht op bepalingen die (naar verluidt) ‘ingebed’ waren in het Samoa-verdrag en die volgens hem een ‘hele reeks waarden’ zouden opleggen aan onze regio. Hij beweerde dat door de ondertekening van het document de lidstaten van de staten in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan (OACPS) ‘abortuswetgeving, transgender, LBGTQ en uitgebreide seksuele voorlichting zullen moeten opleggen’. Hij beweerde ook dat wanneer het 20-jarige Samoa-verdrag is ondertekend, dit niet kan worden herroepen.
‘Ik (Springer) was zo gealarmeerd door de beweringen van Zijne Genade (aartsbisschop Gordon) dat ik meteen online op zoek ging naar het Samoa-verdrag. Na veel moeite kon ik een exemplaar van het Samoa-verdrag vinden. Bij mijn eerste lezing ging ik op zoek naar de artikelen die aartsbisschop Gordon zo verontwaardigd hadden gemaakt. Ik vond geen expliciete (uitdrukkelijke) tekst die dat zou hebben gedaan’.
Link https://thevoiceslu.com/2023/
Cletus I. Springer is parttime journalist, muzikant en omroeper. Hij is ook een gepubliceerd schrijver en heeft tal van papers over ontwikkeling geschreven.
CCK en IRIS: Samoa-verdrag heeft een verborgen agenda.
C.I. Springer: Samoa-verdrag heeft geen verborgen agenda.
Is de argwaan over en de weerstand tegen het Samoa-verdrag gegrond of ongegrond? Is het Samoa-verdrag wel of niet een wurgverdrag?
Het Samoa-verdrag (403 pagina’s) is te lezen via deze link https://data.consilium.europa.