Met de stijgende prijzen gaan steeds minder vliegers de lucht in – Parbode Sneak Peek
Feifi printa, fisi-man, kanka-wan, Japanesi-wan zijn begrippen die voor de meeste jongeren volslagen onbekend zijn. Vroeger waren deze vliegers echter ontzettend populair bij de jeugd. Vliegers spot je sowieso nog zelden hoog boven de Surinaamse wijken. Vanwaar de afnemende populariteit van het vliegeren?
Door Kristianne Waridjan
Op een groot veld van postbedrijf Laparkan aan de Nieuwe Charlesburgweg is een kleine groep vliegeraars druk in de weer met hun vliegers. Hoog in de lucht wappert de enorme zwart-gele vlieger van Giorgio Jubithana (19) die zich vooralsnog qua grootte onderscheidt van de overige vliegers in de lucht. Op de grond zijn er wel twee grotere vliegers, waaronder nog een van Jubithana.
Behalve Jubithana zijn er nog diverse gezinnen, jongeren en ouderen die bezig zijn hun vliegers te lanceren. Allen doen mee aan het vliegerfestijn van Laparkan waarbij de persoon met de grootste vlieger de hoofdprijs van 150 US-dollar in de wacht zal slepen. De vlieger moet dan wel duidelijk luchtwaardig zijn. Op enige afstand van het vliegergeweld verhoogt een dj de sfeer met opzwepende muziek. De wind zit mee, de vliegers lijken op de maat van de muziek te dansen. Kinderen genieten en eten popcorn of suikerspin.
Lees verder in het december/januari-dubbelnummer van Parbode, nu in de winkel
Wilt u informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement?
Kijk op www.parbode.com/abonneren