Schrijfster Cynthia McLeod: ‘Ik vertel altijd’ – Parbode Sneak Peek
Cynthia McLeod, gevierd schrijfster van diverse historische romans, is al 87, maar nog altijd heel actief. Onvermoeibaar pendelt ze tussen Suriname en Nederland om de verhalen uit de slavernijperiode onder de aandacht van het grote publiek te brengen. Haar debuutroman Hoe duur was de suiker? is al sinds 1987 een absolute bestseller. “Binnen drie weken was de oplage van drieduizend exemplaren uitverkocht”, zegt McLeod, die het succes van haar klassieker toeschrijft aan het feit dat men voor het eerst op een boeiende manier over zijn eigen achtergrond kon lezen.
Tekst Anouscka Bergraaf
De klok wijst vijf voor tien wanneer Cynthia McLeod, luchtig gekleed en met haar tas in de ene hand, het terrein van uitgaansgelegenheid Zus en Zo oploopt. We nemen plaats aan een houten tafel onder de schaduw van de omliggende vruchtbomen. Genietend van wat frisdrank, vertelt de 87-jarige schrijfster onder andere hoe het allemaal begon, en het verhaal achter haar historische romans Vaarwel Merodia en Hoe duur was de suiker? en haar boot ‘Sweet Merodia’ waarmee ze historische plantagetochten organiseerde.
Ze begint met haar klassiek vertellende stijl die meteen onze aandacht vasthoudt en dwingt met gespitste oren te luisteren. “Ik ben geboren en opgegroeid in Suriname. Wij kinderen gingen na de Tweede Wereldoorlog met onze vader naar Nederland, waar hij in 1950 promoveerde. Terug in Suriname ging ik na twee jaar naar de Algemene Middelbare School (AMS) die toen nog pas was begonnen. Toen ik van de AMS kwam, heb ik eerst een jaar in Suriname gewerkt en ben toen in Nederland gaan studeren. Dat was in die tijd normaal. Iedereen die van de AMS kwam, ging in Nederland studeren. Het was te doen, want in die tijd was één Surinaamse gulden twee Hollandse gulden.
Lees dit interview verder in het februarinummer van Parbode, nu in de winkel
Wilt u informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement?
Kijk op www.parbode.com/abonneren