Suriname zucht en kreunt in het El Niño-jaar – Parbode Sneak Peek
‘Het is nog nooit zo warm geweest!’, klagen vele Surinamers al maanden. De hitte heeft een enorme negatieve impact op verschillende sectoren zoals het boottransport in het binnenland, de landbouw en de watervoorziening. Volgens meteoroloog Dwight Samuel is de extreem droge periode te wijten aan El Niño. “El Niño is een natuurlijk verschijnsel, waarbij het water aan de westkust van Zuid-Amerika in warmte stijgt. Dit heeft effect op het weer op aarde, dat overal anders is”, legt hij uit.
Tekst Kristianne Waridjan
“El Niño is het tegenovergestelde van La Niña. Voor Suriname betekent het dat we in een El Niño-jaar minder neerslag krijgen en tijdens La Niña meer dan gemiddeld. Normaal houdt El Niño zes maanden aan. Zolang we een grote droge tijd hebben, zullen we met warmte te maken hebben. Extreme hitte kunnen we ook verwachten vanwege de stijging van de gemiddelde temperatuur als gevolg van klimaatverandering”, verklaart meteoroloog Samuel.
Ook meteoroloog Lorenso Kasmani legt uit waarom het weer zo warm is: “Onder invloed van El Niño waren de maanden september en oktober erg heet in Suriname. De temperaturen overschreden het dertigjarige gemiddelde met 1,2 graden Celsius. Het neerslagpatroon vertoonde een daling van 51 procent, de ITCZ (Intertropische Convergentiezone, zone met stijgende luchtbewegingen in de buurt van de evenaar, red.) verplaatste zich naar het noorden en het aantal uren zonneschijn was iets boven normaal.”
Lees verder in het februarinummer van Parbode, nu in de winkel
Wilt u informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement?
Kijk op www.parbode.com/abonneren