Antiquariaat: Aanteekeningen, betrekkelyk de Kolonie Suriname – Parbode Sneak Peek
Evert Ludolf baron van Heeckeren van Waliën werd geboren in 1784 in Zutphen in Nederland. In 1821 vertrok hij naar Suriname waar hij tot raad-fiscaal werd benoemd. In 1828 volgde zijn benoeming tot procureur-generaal. In 1832 werd hij benoemd tot Gouverneur-Generaal van alle West-Indische bezittingen. Het boek telt slechts 131 pagina’s en is verdeeld in zeven hoofdstukken: Regerings-Reglement; Finantie-Wezen; Nikérie; Saramakka; De Bosch-Negers; De Negers en Onderwijs.
Tekst Carl Haarnack
Het Hof van Politie bestaat uit negen leden (waaronder de Gouverneur-Generaal en de Fiskaal) die de wetgevende bepalingen voor de kolonie vaststellen, met de uitvoering ervan zijn belast en met de criminele justitie. De Raad Controleur-Generaal staat aan het hoofd van het Finantie-wezen. Een jaarlijkse begroting van vermoedelijke ontvangsten en uitgaven ontbreekt in zijn geheel. Dat verklaart voor een belangrijk deel de ‘zeer kommerlijken staat’ van de geldmiddelen in Suriname. Advocaten maken hier volgens hem ongehoorde winsten en de administrateurs van plantages ontvangen 10 procent van de opbrengsten wat in de ogen van Van Heeckeren zeer onevenredig is.
Pas rond 1800 werden er in Nickerie (waar Coronie toen nog deel van uitmaakte) plantages aangelegd. Omdat de grond vruchtbaarder was en omdat de eigenaren zelf op de katoen-, koffie- en suikerplantages woonden (en er dus beter voor zorgden), waren de opbrengsten beduidend hoger dan op de oude plantages in de rest van Suriname. Hier waren de gronden vaak uitgeput en woonden de eigenaren ver weg in Paramaribo of, nog verder weg, in Europa. Dat leidde ertoe dat in Suriname een ‘geest van bitterheid’ tegen Nickerie heerste.
Lees verder in het aprilnummer van Parbode
Wilt u informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement?
Kijk op www.parbode.com/abonneren