Advertorial: De wonderlijke reis van Fernandes Bottling Company – Parbode Sneak Peek
Fernandes Bottling Company heeft dwars door de zware jaren van hyperinflatie, corona en tegenslag, een wonderlijke reis doorgemaakt. Het frisdrankenbedrijf dat al 85 jaar zijn zeer gewilde softdrinks op de markt brengt, legde na een verwoestende fabrieksbrand in 2021 enorme veerkracht en toewijding aan de dag. Mede dankzij een gedurfde investering van zo’n 29 miljoen US-dollar, verrees op de bedrijfslocatie een hypermoderne productiefaciliteit uit de as. De geschiedenis van de Surinaamse bottelaar is evenwel niet alleen een verhaal van wederopbouw, maar ook een van diepgewortelde toewijding aan lokale productie en maatschappelijke betrokkenheid.
Er wordt nog druk gewerkt op het bedrijfscomplex van Fernandes Bottling Company (FBC) aan de Indira Gandhiweg. Op metershoge stellages leggen werknemers de laatste hand aan de nieuwe state-of-the-artfabriek die sinds januari 2022 in aanbouw is. Iets verderop, bij de receptie in het huidige kantoorpand, staan in een vitrinekast gevulde glazen flessen, petflessen en blikjes uitgestald. Het gaat om de beroemde smaken frisdank die FBC in de afgelopen decennia op de markt bracht: Cherry Bouquet, Green Punch, Sodawater, Fanta, Coca-Cola, Sprite, Super Pineapple, TAB en Minute Maid om er slechts enkele te noemen.
“Als je naar onze verkoopcijfers kijkt, staat Cherry Bouquet op nummer 1 en daarna de Green Punch. Beide smaken staan een stuk hoger dan de overige Fernandes-smaken”, zegt Alvin Venetiaan, directeur van Fernandes Bottling Company. Venetiaan, scheikundig ingenieur, MBA’er en ‘zoon van’, trad in 2019 in dienst van FBC als senior Manufacturing Operations Manager. Toen de vorige directeur doorgroeide naar de functie Chief Operating Officer van FernandesGroup, nam Venetiaan in diens functie waar. “Een paar maanden daarna hadden we de brand”, blikt Venetiaan terug op zijn vreselijke ‘vuurdoop’ op 30 juni 2021. “We hebben nooit de oorzaak precies kunnen vaststellen, omdat het gebouw waar de brand was begonnen, was ingezakt. Maar we vermoeden blikseminslag of een statische ontlading. De brand werd rond half één ’s nachts ontdekt in ons warehouse waar we de preforms in opslag hebben: de petflessen die we hier blazen en die in dozen hoog opgestapeld staan. Er was een te lage druk om zo hoog te blussen en toen sloeg de brand ook nog over naar ons magazijn waar suiker ligt opgeslagen. Als suiker begint te branden, dan is het ‘feest’.” Venetiaan vertelt dat het warehouse en de stroopkamer op een goed moment helemaal in elkaar zakten waarna de enorme schade duidelijk zichtbaar werd.
Lees deze advertorial verder in het meinummer van Parbode, nu in de winkel
Wilt u informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement?
Kijk op www.parbode.com/abonneren