Essay: Biodiversiteit in de Cultuurtuin – Parbode Sneak Peek
De Cultuurtuin! Velen denken nu dat ik een hele litanie ga afsteken hoe de Cultuurtuin ‘achteruit’ is gegaan, en dies en dat. Nee hoor, ik heb al lang geleerd in dit leven dat het glas halfvol is of halfleeg, en dat die keuze vooral mijn eigen keuze is. Je kan altijd gaan staren op het negatieve in het land, of bij die persoon, of bij dit gebeuren.
Door Dominiek Plouvier
Maar er is altijd ook een andere kant, al moet je soms moeite doen om die ook te zien, vooral in donkere dagen of als het noodlot toeslaat door ziekte of verlies. Maar in Suriname is zoveel moois: die mooie kant is voor mij de overal aanwezige natuur, waar ik ook ga, zelfs in het midden van de stad! En dan ook het multiculturele van dit land: zoveel meningen en perspectieven, het is zo boeiend, maar niet makkelijk dit alles in één richting te leiden.
Wat de Cultuurtuin betreft, moet ik wel toegeven: veel oorspronkelijke cultuur is er niet meer over van het oude koloniale concept; vele aangeplante bomen zijn gekapt voor woningbouw, of voor een stukje landbouw her en der. Maar toch, er is nog wat natuur: het is en blijft immers een mooie groene plek in het centrum van de stad waar vele burgers kunnen ontspannen, joggen, trimmen of een wandeling maken net als ik na een drukke werkdag. En er zijn her en der nog wel wat oorspronkelijke bomen te vinden die er werden aangeplant zoals de mooie teakbomen, ceders en ook de grote rubberbomen uit Brazilië. Wie goed zoekt, vindt links en rechts nog wat terug van de lange lijst planten en bomen die er ooit geplant zijn. Maar op vele plaatsen komt het oorspronkelijke bos weer terug met zijn mira-udu, doifisiri en posentri-bomen tussen de exoten door. En wat een biodiversiteit herbergt dit! Het is er soms als in Peperpot: na de plantage van weleer komt het oorspronkelijke bos terug, en dit is nu een natuurpark geworden!
Lees verder in het juninummer van Parbode, nu in de winkel
Wilt u informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement?
Kijk op www.parbode.com/abonneren