Overleven in het getto: achterstandswijk of ‘uprising zone’? – Parbode Sneak Peek
Diverse wijken in Paramaribo en Wanica worden vaker gelabeld als getto. Dit, vanwege onder meer de enorme sociale problemen, schromelijke verwaarlozing en achterstand ten opzichte van middenstands- en elitewijken. Ondanks de hoge werkloosheid, criminaliteit, slechte voorzieningen en het sociaal isolement, zijn er toch gettobewoners die weten te stijgen op de maatschappelijke ladder. We spraken met onder anderen politie-inspecteur Milano Atompai, KPA-topper Joyce Pané-Alfaisi en ondernemer/activist Siebrano Pique, allen bekende Surinamers die in het getto opgroeiden.
Tekst Rita Pavion
“De problemen in het getto van vandaag zijn de problemen van toen en dat zullen de problemen later ook zijn. Armoede, krottenwijken, veel tienerzwangerschappen, geen geweldige huizen; hierdoor stoppen de kinderen met school. Het getto moet het van het getto hebben”, zegt Milano Atompai, inspecteur van politie 1e klasse. Atompai is in het getto opgegroeid en woont daar nog steeds. “Ik kom puur uit het getto, maar ik heb bewust gekozen om te studeren. Ik heb ook aan kinderarbeid gedaan, maar ik had letterlijk en figuurlijk een andere wil. De mensen in het getto zijn minder geschoold, er zijn veel tienermoeders, en die kinderen krijgen dan geen goede opvoeding.”
Succesvol
Het waarnemend korpshoofd van het Korps Penitentiaire Ambtenaren, Joyce Pané-Alfaisi, die opgegroeid is in Abrabroki heeft die buurt niet als slecht ervaren. Je moet voor jezelf weten wat je wil om door te kunnen groeien, stelt ze.
Lees het hele artikel in het juninummer van Parbode, nu in de winkel
Wilt u informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement?
Kijk op www.parbode.com/abonneren